2014. április 14., hétfő

CSIRKE TIKKA MASALA


A közös kreatív főzés következő állomásához értünk, pontosan az utolsó előttihez. Ezúttal én voltam olyan szerencsés, hogy megmondjam mi legyen a főétel, amit elkészítünk. Mivel nekem nagy kedvencem a Csirke Tikka Masala- de teljes valójában csak Angliában szerettem ennyire bele -szerettem volna megtudni, hogy a másik 3 bloggerina hogyan formálja saját ízlésére. Pontosan annyi féle képpen készítik mint egy jó gulyáslevest. Én egészen pontosan így. Kókusztej nélkül, sok paradicsommal és tejszínnel. 

A receptet a Bon Appetit magazinból kölcsönöztem.




Hozzávalók:

6 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér
4 tk kurkuma
2 tk garam masala
2 tk őrölt koriander
2 tk őrölt római kömény
1 db chili
2 db babér levél
150 gr görög joghurt
1 ek só
1 kg csirkemell filé
3ek olaj
1 közepes fej hagyma
2 ek paradicsompüré
6 db cardamom
400 gr (1 konzerv ) hámozott paradicsom konzerv
150 ml tejszín
frissen vágott koriander



  1. Meghámozom a gyömbért, majd finomra reszelem. A fokhagymát fokhagymaprésen átnyomom, majd összekeverem a gyömbérrel, kurkumával, garam masalával, korianderrel és a köménnyel. 
  2. A johurtot egy nagyobb tálba öntöm, hozzáadom a fűszerkeverék felét, a sót és alaposan átkeverem.
  3. A csirkét megtisztítom, és nagyobb csíkokra vágom. Hozzáteszem a joghurtos keverékhez és úgy átkeverem, hogy a joghurt befedje a csirkét mindenhol. Legalább 2 órára, még jobb ha egy egész éjszakára hűtőbe teszem érlelődni. 
  4. Egy serpenyőben az olajat felhevítem, hozzáadom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem. Amikor elég puha hozzákeverem a paradicsom pürét, a cardamomot és a maradék fűszerkeveréket. Kb 4-5 percig hagyom lassú tűzön főni, majd hozzáadom a paradicsomot. Újabb 5-10 percig főzöm, közben elkezd besűrűsödni. Ezután akiveszem a kardamom hüvelyeket és az egészet késes robotgépbe töltöm, vagy botmixerrel pürésítem. 
  5. Hozzáöntöm a tejszínt, visszateszem az egészet a serpenyőbe majd forrásig melegítem. Ekkor hozzáadom a babérleveleket és 30-35 percig főzöm, amíg sűrű, krémes mártást kapok. 
  6. Közben előmelegítem a grillsütőt. A csirke csíkokat rácsra helyezem, de előtte kibélelem az alatta lévő tálcát alufóliával. Kb 10 percig a grill alatt tartom. Ennyi idő alatt nem sül át teljesen a csirke, csak kap egy szép külső kérget. Ezután hozzáadom a mártáshoz és 5-8 perc alatt készre főzöm. 
  7. Naan kenyérrel vagy  párolt rizzsel melegen tálalom. 




És íme ki hogyan készítette a nagy közös project csirke tikkáját.

Éci, az Ezt Ettem blog hősnője valahogyan így. Sajnos sem Ő sem pedig a drága Szülei nem voltak elragadtatva ettől a csodától.....



Gaba, a Tarka Bárka kormányosnőjének szerencsére nagyon ízlett ez a Távol-Keleti gyöngyszem a mediterrán ízek után.


Katuci pedig sajnos egyáltalán nem szerette a Csirke Tikkát, hogy miért azt itt elolvashatjátok

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem én is. Csodásak a fotók, mint mindig.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretjük! Jó változat :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyei lehet! Csodás fotók, mint mindig! Áldott Húsvétot kívánok Neked!

    VálaszTörlés