2014. szeptember 15., hétfő

SEGÍTSÜTI 2014. ŐSZ: FLÓDNITORTA


Körülbelül 10 éves lehettem, amikor a leukemia szót először hallottam. Szandi, a szomszéd lépcsőházban lakó kislány egyik napról a másikra eltűnt, amikor ismét láttuk, folyton kendőben járt, vékonyabb volt mint valaha és hófehér. Amikor Anyukámat megkérdeztem annyit mondott, hogy Szandi beteg lett, kórházban volt sokáig és kezeléseket kapott, amitől kihullott a haja. De hamarosan meggyógyul és ismét játszani fog velünk. Így is lett. Pár hónap múlva nagy barna, dús sörényével futkározott és szaladgált, pont úgy mint azelőtt. Aztán évekkel később ültem az egyetemi előadóban és élettanból éppen a leukémia fajtáit tanultuk: akut, krónikus, myeloid, lymphoid, stb... Megtanultam, akkor meg is jegyeztem, aztán reméltem soha nem kell használnom. Nem így lett. A gyógyszercégnél ahol dolgoztam éppen hematológiai vonalra kerültem. Rövid időn belül alaposan bele kelllett ásnom magam mindenbe aminek köze van a leukémiához.  Aztán egyik nap azt a hírt kaptam, hogy az egyik nagyon jó barátom, P beteg. Diagnózis: akut leukemia. Teljesen váratlanul ért, mert P-ról soha nem gondoltam, hogy beteg lehet: életerős, vidám, egészséges fiú volt, aki imádta az életet. Egy percre nem állt meg, keveset aludt, nehogy lemaradjon valamiről. Aztán a sokadik kezelés után Ő egyszer úgy döntött, nem bízik tovább az orvosokban és a kemoterápiában és az alternatív gyógyászat felé fordult. A mai napig nem tudom, hogy ha nem ezt az utat választja, hanem marad a medicina látókörében másképp alakult volna-e a sorsa. P idén lett volna 39 éves.
De szerencsés vagyok, mert a munkám során megismertem olyan felnőtt embereket, akik szintén leukémiásak és évek óta jól vannak. Túl vannak sok mindenen, transzplantáció, folyamatos gyógyszerszedés, relapszus, stb de éveket kaptak. Amikor betegek lettek kicsik voltak a gyerekeik, mára felnőttek. Ők szerencsések! És azok a pici gyerekek is, akik időben megfelelő kezelést kapnak, hiszen az Ő betegségük számszerűsítve sokkal nagyobb arányban gyógyul, mint bármi más.



  A tizenegyedik Segítsüti akció a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatja sütemények elárverezésével.  A Segítsüti lelkes gasztroblogger csapata - így én is- hisszük, hogy minden egyes forintra váltott sütemény közelebb visz a leukémiában szenvedő gyermekek körülményeinek a javításához és ezáltal plusz segítséget ad a küzdelemhez is.


A süteményekre szeptember 15. és 18. között lehet megtenni a téteket magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt. A minimum kikáltási ár 1.000 forint.
A kedvezményezett alapítványon keresztül a kelet-magyarországi leukémiás megbetegedésben szenvedő gyermekek kapnak támogatást. Az alapítvány munkáját a szükséges laboratóriumi és/vagy orvosi eszközökkel szeretnék az akció során összegyűlt pénzből támogatni.



Az igazsághoz hozzátartozik, hogy még soha nem sütöttem flódnit. Enni viszont sokfélét ettem. Tavaly például egy nagyon finomat Alíznál egy datolyás változatot, így nem volt kérdés, kiindulásnak az Ő receptjét fogom használni. Viszont bármilyen csavar helyett maradtam a kitaposott ösvényen, és nem variáltam nagyon, hogy mit cseréljek mire, mert vannak dolgok, amikben a klasszikusok a legjobbak. Egy valamit nem tudtam előre: nem lehet 5 perc alatt összeütni, és nem lehet akármiből elkészíteni. Majdnem egy egész napot dolgoztam vele, szerintem soha ennyi időt még nem töltöttem sütéssel. Így aki ezt megnyeri egy valamiben biztos lehet, nem olyan sütit kap, amit az ember gyorsan összedob! Licitre fel!!!

A süteményem a szerencsés nyertes számára átvehető Karácsony környékén Budapesten, ha valaki hamarabb szeretné megkapni és véletlenül hozzám hasonlóan Angliában él, Chesterfield, Sheffield, Doncaster, Leicester vagy Nottingham környékén átvehető. 



Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:

a tésztához:
37,5 dkg sima liszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg cukor
csipet só
18,5 dkg vaj
2 tojás
1,5 dl muskotályos fehérbor (száraz)

az almás töltelékhez:
70 dkg alma
1 ek barna cukor
1 dl muskotályos bor
1 tk fahéj
csipet őrölt szegfűszeg

a diótöltelékhez:
35 dkg darált dió
3 ek barna cukor
1 narancs reszelt héja (kezeletlen)
1 dl muskotályos bor
kb 1 dl víz

a máktöltelékhez:
20 dkg darált mák
2 evőkanál méz
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
1 dl muskotályos bor
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

a szilvatöltelékhez:
kb 2 dl sűrű szilvalekvár

1 tojás sárgája+ pici tej a kenéshez


  1. A tészta száraz hozzávalóit öszzevegyítem, majd hozzáadom a kockázott hideg vajat, tojást és a bort. Gyors mozdulatokkal puha tésztává gyúrom össze. Folpackba csomagolva legalább egy órán, még jobb ha egész éjszakán át hűtőben pihentetem.
  2. Az almás töltelékhez az almát megtisztítom, meghámozom, magházát kiveszem, majd felkockázom. (lehet reszelni is, de kockázva autentikusabb). A kockákat a borral, fűszerekkel, cukorral elkeverem és kis lábasban felteszem párolódni. Időnként megkeverem, hogy ne égjen le, ha az alma megpuhult leveszem és kihűtöm.
  3. A diós töltelékhez a diót a többi hozzávalóval együtt kis lábasban alacsony lángon összefőzöm, majd kihűtöm.
  4. A máktöltelékhez a mákot, mézet citrom héját, és a bort egy kis lábasba teszem és alacsony lángon összefőzöm. Amikor átmelegedett leveszem a tűzről és belekeverem a baracklevárt. Kihűtöm.
  5. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tésztát vegyük elő és mérjük le. Osszuk fel 5 nagyobb részre és egy kisebbre. A kisebből készülnek majd a tetejére a csillagok.  A formát vajazzuk ki. 
  6. Az első adag tésztát nyújtsuk ki kör alakúra és béleljük ki vele a formát. Halmozzuk rá a máktölteléket.
  7. Fedjük be a következő réteg kinyújtott tésztával és erre halmozzuk az alma tölteléket.
  8. Újabb adag tésztát nyújtsunk ki és erre kerül a diós töltelék.
  9. A következő adag tésztát is nyújtsuk ki és erre kerül a szilvalekvár. (ha szükséges menet közben a forma belső oldalát tekerjük körbe sütőpapírrral, nehogy a töltelék kifolyjon majd sülés közben.)
  10. Fedjük be a süteményt az utolsó adag tésztával. A kisebb adag tésztából szaggsunk apó csillagokat, tegyük körben a torta szélére. Egy ecset segítségével kenjük le a tejjel elkevert tojásal. Süssük a forró sütőben kb 50 percig. Ha a teteje nagyon barnulna fedjük le sütőpapírral. 
  11. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd utána szeleteljük.



6 megjegyzés:

  1. gyönyörű lett :) és nagyon szép a bevezetőd hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Éci! A bevezető ezúttal szívből jött.... csakúgy mint a torta :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon megfogott a bevezetőd...őszinte részvétem a barátod miatt :( ha valaki, akkor te tudod, mennyire jó helyre kerülne a licitekből befolyt pénz. Kívánom, h jó sokat hozzátehessen ez a gyönyörűség is a leukémiás betegek gyógyulásáért!

    A fotóidért meg odavagyok..enélkül nem tudok szó nélkül elmenni :)

    VálaszTörlés
  4. Anikó, nagyon megható bevezetőt írtál, és úgy látom, hogy igen jól sikerült a tortád. Örülök, hogy sikerrel járt a liciten is. ;)
    A fotók közül az abszolút kedvencem a 2. :*

    VálaszTörlés
  5. Jaj, és nem is volt ám olyan régen, hogy kóstoltátok nálam! Idén tavasszal, tudod még pocakosan készítettem. Utána pedig majdnem négy hónapig egyáltalán nem sütöttem süteményt. :)

    VálaszTörlés
  6. Adél, köszönöm szépen! P barátom halála óriási veszteség, és amin keresztülment azt nem sokan csinálják végig. Úgy tűnik hiába volt minden.... Alíz, tényleg hogy megy az idő! Úgy látszik inkább iskolai években mérem az időt, mint naptáriban :-) Örülök, hogy tetszenek a fotók, a No 2 nekem is személyes kedvencem ;-)

    VálaszTörlés