Ez a palacsinta nem a nagyi féle pihe-puha, leheletvékony fajta. Nem is hagyományos amerikai palacsinta, hanem finomított liszt-, és finomított cukor mentes fajta. Sőt, még sütés közben sem viselkedik hagyományosan, mert rögötn az első sütésnél azt gondoltam, hogy ezt lehetetlen lesz megfordítani. De érdekes módon a chia mag láthatalan mágnesként összetartotta az egészet és végül ilyen lett.
A tésztájába került 2 darab banán is nem véletlenül. Már napok óta szomorú szemmel figyeltem őket a gyümölcsöskosárban, ahogy elindultak a barnulás útján. De nem volt szívem kidobni őket, így újrahasznosultak a palacsintában. Ha legközelebb Nektek is lesz vészesen hanyatló banánotok, ki ne dobjátok!
Hozzávalók kb 12-15 db palacsintához:
3 evőkanál chia mag
1 tojás
2 evőkanál olvasztott vaj
2,5 dl tej
15 dkg natúr joghurt
2 db puha banán
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 evőkanál eritritol (ha cukrot használunk max 1 evőkanál különben könnyen letapad)
csipet fahéj
csipet só
1 teáskanál sütőpor
a tetejére: friss gyümölcs és juharszirup
kevés olaj a sütéshez
- A tejet, tojást, joghurtot és vajat keverjük össze villával egy tálban. Adjuk hozzá a chia magot majd tegyü félre kb. 10-15 percre, hogy a magok kellően megduzzadjanak.
- Közben a lisztet, eritritolt, sütőport, fahéjat, sót keverjük össze egy másik tálban, majd tegyük félre.
- A banán héját húzzuk le és karikázzuk fel. Villával törjük össze egy kisebb tálban.
- Amikor letelt a 10-15 perc, adjuk a tejes keverékhez a banánt. Ezt öntsük a liszthez és lazán villával keverjük össze (ne keverjük túl, különben gumiszerű lesz a tészta).
- Egy serpenyőben melegítsünk kevés olajat. Közepes lángon forrósítsuk fel majd egy kisebb merőkanál segítségével süssünk kerek lapokat a masszából, egyszerre kb 2-3 db-ot. ( Minél vastagabbra hagyjuk, annl könnyebb lesz megfordítani. )
- Süssük mindkét oldalán aranybarnára majd tálaljuk friss gyümölccsel és juharsziruppal.
Nagyon izgalmasan hangzik,ha osszebaratkozom chiaval,kiprobalom! A kepek pedig...gorgeous!
VálaszTörlés