2014. december 31., szerda

LENCSE ZÖLDSÉGEKKEL ÉS POSÍROZOTT TOJÁSSAL


A hagyomány az hagyomány, és lencsét az évnek ennek az időszakában enni kell. Posírozott tojással isteni és megunhatatlan. Az elkészítése pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. 
Ezzel kívánok Mindenkinek eredményekben gazdag és sikeres Új Esztendőt és nagyon jó egészséget! 







Hozzávalók 2-3 személyre:

15 dkg zöld lencse (vagy puy-i lencse)
1db szárzeller
1-2 evőkanál olívaolaj (+ kevés a sütéshez)
2 db sárgarépa 
1 fej fokhagyma
1 db sonkahagyma (salotta)
kis csokor friss perzselyem

bors
2-3 db friss tojás
1 kiskanál alamecet


chilli pehely



  1. A lencsét főzés előtt kb 1-2 órára áztassuk hideg vízbe.
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy sütőlemezre fektessünk egy darab alufóliát, kevés olajjal kenjük be. A fokhygma fejének felső 1/3-át vágjuk le (megskalpoljuk) sózzuk, kicsit borsozzuk és tekerjük be a fóliába. Süssük meg kb fél óra alatt puhára. 
  3. Közben egy fedővel rendelkező lábasban melegítsük meg az olajat. A hagymát vágjuk apróra és fonnyaszuk meg rajta. A répát pucoljuk meg, vágjuk karikára (pár darabot tegyünk félre azokat majd megsütjük olajban ropogósra és a tetejére halmozzuk a kész ételnek). Adjuk hozzá a hagymához a karikázott zellerrel együtt. 
  4. Adjuk hozzá a leöblített, megmosott lencsét és öntsük fel kb fél liter hideg vízzel. Fedő alatt főzzük puhára. 
  5. A közben megsült fokhagymát vegyük ki a sütőből, a gerezdeket nyomkodjuk ki és villával nyomjuk össze egy kis tálban. Adjuk a lencséhez és főzzük tovább együtt. 
  6. Amikor e lencse megpuhult sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kiskanál mustárt. A félretett vékonyra karikázott répát forró olajban süssük aranybarnára és ropogósra, papírtörlővel szárítsuk meg. 
  7. Tálalás előtt egy kis lábasban melegítsünk vizet. Amikor forr adjuk hozzá az ecetet, sózzuk meg. A tojásokat egyesével posírozzuk. Törjük meg őket egyenként egy kis pohárba vagy tálkába. A forrásban lévő vizet megkavarjuk erősen, hogy örvény legyen benne és ekkor óvatosan beleöntjük a tojást, hogy a sárgája egyben maradjon. Úgy fog kinézni, mint egy nagy fehér paplan. Ezután párszor óvatosan még belekeverünk a vízbe, és összesen két és fél percig főzzük. Ekkor a sárgája még krémesen lágy lesz. 
  8. A lencsét melegen tányérra szedjük. Ráhalmozunk kevés sült répát, a posírozott tojást, megszórjuk chili pehellyel és frissen vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk. 







1 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és isteni finom lehet! Meg is kívántam így éjjel 1 órakor! :)

    VálaszTörlés