Még mindig tombol a meegyszezon -szerencsére-, így aki lemaradt a bon-bon meggy fagyiról, bátran kipróbálhatja ezt helyette. Nem kell hozzá fagyigép, egyik nap elkészíthető a kosárka, másnap megtölthető a krémmel, és nem utolsó sorban mutatós is, nem csak finom.
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
11 dkg porcukor
10 dkg darált mogyoró
1 evőkanál kakaó
1-2 evőkanál hideg tej
a sütéshez lencse vagy bab
a krémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg étcsokoládé
kb 0,5 dl tejszín
2-3 dkg méz
15 dkg magozott meggy
kb 1 dl rum
néhány szem meggy a díszítéshez
A tészta hozzávalóiból kézzel vagy géppel puha tésztát gyúrunk. A tejet apránként adjuk hozzá, nehogy túl puhává váljon. A kész tésztát folpackba csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap lisztezett deszkára helyezzük, kicsit hagyjuk melegedni majd 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Egy nagy méretű pogácsa vagy egyéb kerek formával köröket szaggatunk, és ezzel kibéleljük a formákat. Ezután kis méretű korongokat vágunk sütőpapírból és a kosárkák aljára helyezzük. Erre jöhet néhány szem bab vagy lencse nehezékként. Így sütés közben a tészta alja nem fog felpúposodni, így marad hely a krémnek. 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kivesszük a sütőpapírt és a lencsét vagy babot, és teljesen hidegen próbáljuk a formából kiszedni a megsült tésztát. A széleit egy kicsit asztallaphoz vagy vágódeszkához ütögetjük, és magától kiesik. Fontos, hogy ne melegen próbálkozzunk ezzel, mert beleszakadhat.
A meggyet jó előre rumba áztatjuk.A krémhez a csokit a tejszínnel alacsony hőfokon mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk. Lényeg hogy ne égjen meg a csoki! A mascarponet elkeverjük a mézzel, a langyosra hűlt csokival, majd beletesszük a leszűrt rumos meggyet. A krémet ezután hűtőben tartjuk, és amikor elég kemény lett habzsákba töltjük, vagy egyszerűen kanállal megtöltjük a kosárkákat. Minden kosárka tetejére egy fél szem meggyet helyezünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése