És még egy: a joghurt ebben az estben Ausztriából való, itthon még nem láttam ilyet. Ha valaki tudja itt hol kapható, azonnal jelezze kérem szépen! Egyébként pedig helyettesíthető az alábbival: görög joghurt, vaníliarúd kikapart belseje, vaníliaaroma, és citromhéj. (A görög joghurt azért fontos, mert zsíros, nehéz, és így megtartja a felette lévő eperréteget.) Magát a pohárkrémet ebben az esetben egyébként határozottan nem nagyon édes desszertnek szántam, sokkal inkább frissítőnek, üdítőnek a nagy melegben. Így aki szereti az édesebb ízeket, bátran cukrozza, vagy mézzel édesítse.
Hozzávalók:
500 gramm vaníliás joghurt (én az alábbit használtam Landliebe a márka neve)
20 dkg mascarpone
1/2 citrom reszelt héja
2 kanál porcukor
az eperréteghez:
30 dkg eper
5 dkg méz
3db lap zselatin
A joghurtot a mascarponeval simára keverem. Hozzáadom a citrom reszelt héját, a cukrot. Megkóstolom! Ha nem elég édes még teszek bele cukrot. Ezután veszem a 4 poharamat, és beletöltöm a krém 2/3-át. Hűtés, kb fél órát hűtőben. A maradék krém is megy be a hűtőbe. A lapzselatint hideg vízbe áztatom. A hűtés közben készítem el az eperréteget: epret kicsumázom, megmosom, negyedekbe vágom. Kis lábasban a mézzel alacsony lángra felteszem melegedni. Ha már eléggé szétfőtt az eper, de még meg lehet állapítani, hogy eper volt eredetileg akkor leveszem a tűzről. Megkóstolom: ha nem elég édes, tegyen hozzá még mézet. Innentől két út lehetséges: lehet botmixerrel pürévé mixelni, vagy így hagyni, ahogy van. Én ez utóbbit választottam, mert szeretem evés közben látni az eper szerkezetét, a rostjait. Ha eldöntöttük hogyan tovább, mehet bele a kinyomkodott zselatin. Megvárom míg a meleg eperben feloldódik, majd langyosra hűtöm. Kiveszem a poharakat, kanalanként ráteszem az epres részt a hideg krémre, és ha jól dolgoztunk nem folyik össze. Ugye mindenkinek sikerült? Elosztom a poharakba egyenlően, majd megint hűtöm. Kb. 20 percet, amíg az eperréteg megdermed. Ezután kiveszem és a maradék krémet négyfelé osztva befedem a poharakat. És most még mindig hűtöm, majd közvetlenül tálalás előtt szeletelt eperrel, cseresznyével, vagy ami éppen van, azzal díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése