Tálaláshoz adjunk mellé ruccolat és paradicsomot, locsoljuk meg bőven balzsamecettel.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lasagne tészta
25 dkg ricotta
25 dkg friss leveles spenót
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
só
kb. 20 dkg olajos szárított paradicsom
kb 14 szelet feketeerdei sonka vagy prosciutto crudo vagy más nyers, füstölt, érlelt sonka
20 dkg mozzarella
a besamelhez:
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
6 dl tej
friss őrölt szerecsendió
só
5 dkg parmezán
Először is veszem a friss spenótleveleket és megmosom. Ezután vajon megpárolom. Ha kész, a kiengedett levét kiöntöm és a leveleket botmixerrel pürésítem. (Ezt én előző este el szoktam végezni, így másnap már csak a tésztával foglalkozom.) Ha megvan és langyosra hűlt, hozzákeverem a ricottát és belereszelem a fokhagymát. Sózom. Attól függően, hogy az aszalt paradicsomom és a sonkám mennyire sós. Nehogy a végén túl sós legyen minden. Közben a vizet a tésztafőzéshez felforralom. Teszek bele sót és kevés olajat. Ha felforrt, két részletben kifőzöm a tésztalapokat 5-5 percig. Ezután hideg vízbe szedem őket, és 1 perc után szűrőkanálon lecsepegtetem. Ennyi idő alatt éppen megpuhul, de nem fő szét, így könnyű vele dolgozni. Vágódeszkára terítem egyesével a lasagne lapokat hosszában, ráfektetek egy szelet sonkát, rákenem a ricottás spenótos krémet, végig a teljes tészta hosszán, és elhelyezek rajta egy szelet aszalt paradicsomot. Ezután feltekerem szorosan. Kivajazott tűzálló tálba fektetem a tekercseket.
A sütőt előmelegítem 180 fokra légkeveréssel. A besamelt is elkészítem. a vajon megpirítom a lisztet, de ne kapjon színt. Ez is fehér maradjon. Ha átforrósodott, hozzáadom állandó keverés mellet a tejet. Jöhet az ízesítés, majd sűrűre főzöm. Akkor jó, ha nincs már liszt íze. A tűzről levéve hozzákeverem a reszelt parmezánt. Ezzel leöntöm a tésztákat és betolom a sütőbe 20 percre. Ekkor kiveszem, ráhelyezem a szeletkre vágott mozzarellát és grillsütéssel további 10 percig sütöm, amíg szép aranyszínű nem lesz a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése