2011. szeptember 16., péntek

NARANCSOS-CSOKIS ZABPELYHES KEKSZ


Még nincs tél, szerencsére még csak ősz sem, de kedvem volt enni valami narancsos édességet. A narancsidény-még-nincs problémával akkor szembesültem, amikor a piacon a kedvenc árusomnál nem volt. De mindegy, ha én narancsos kekszet szeretnék enni, akkor eszem is! Végül találtam is narancsot, elkészült a keksz, és elvittük magunkkal a Zemplénbe, konkrétan a Füzéri várba, hogy adjon valamennyi erőt és energiát a vár bevételéhez. A fiúknak sikerült, bár egy esés során harci sebbel gazdagodott a nagyfiam . Ettől még ez a mesés keksz sem mentette meg...

Hozzávalók kb 50 db kekszhez:

20 dkg hideg  vaj
40 dkg rétesliszt
10 dkg zabpehely
1 evőkanál sütőpor
30 dkg lágy barna cukor
1 evőkanál narancs aroma (elhagyható, de lelőhelye a Culinaris)
1 narancs reszelt héja
2 tojás
20 dkg étcsokoládé apróra vágva


A felkockázott vajat a sütőporral kevert  liszttel, zabpehellyel, barna cukorral összemorzsolom. Ezután beleütöm a tojásokat, belereszelem a narancs héját, narancsaromát és alaposan kézzel összegyúrom. A végén adom hozzá a darabokra vágott étcsokit, és óvatosan a tésztába dolgozom. 1 órán át vagy akár egy éjszaka hűtőben pihentetem. 
A sütőt előmelegítem 170 fokra, légkeveréssel. Formázás előtt a tésztát kiveszem a hűtőből és kb 10-15 percig hagyom melegedni. Amikor már tudok belőle kisebb darabokat letörni, akkor sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek kb. 2-3 cm átmérőjű gombócokat, amiket azután kézzel ellapítok. Kb 3-4 tepsire fér a fenti adag rá. 14 percet töltenek a sütőben, és csak akkor szedem le őket a papírról, amikor teljesen kihűltek, melegen ugyanis törékenyek.Kekszes dobozban sokáig eláll. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése