2011. október 20., csütörtök

ÉDESBURGONYA GNOCCHI KECSKESAJTTAL ÉS PISZTÁCIÁVAL

Az édesburgonya idén is nagy liebling nálam. Már írtam róla itt, és itt, és most ez a legújabb. Szerintem tökéletes lett, ízében legalábbis mindenképpen. A kecskesajt, amit választottam hozzá, az egy érett, ementáli típusú sajt volt, lelőhelye a Budafoki Sajtkuckó. Ha ilyen nincs, akkor válasszunk hozzá sima, érett, natúr, vagy ha szeretitek a csípőset érett, chilis kecskesajtot. Aki nem jut hozzá az édesburgonyához, helyettesítheti sütőtökkel. Abból érdemes olyat választani, ami nem nagyon vizes, különben rengeteg lisztet vesz fel a tészta. Ehhez legjobb a sonkatök. És még valami: ha tökből csináljátok, és édesnek szeretnétek a gnocchit, inkább süssétek főzés helyett.




Hozzávalók 2 személyre:

1 db nagyobb édesburgonya (megtisztítva 30 dkg)
15 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 teáskanál só
2 tojás sárgája 
kevés olívaolaj
10 dkg érett natúr kecskesajt
1 kis marék natúr, hámozott pisztácia

A burgonyát meghámozom, kockára vágom, és sós vízben puhára főzöm. Ezt általában egy nappal korábban szoktam megcsinálni, így amikor áttöröm, már kihűl. ( Drága nagymamám ugyanis a mai napig elmondja, csa kihűlt krumpliból lehet tésztát gyúrni!!!) Egy fazékben sós vizet forralok. A kihűlt krumplit krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a lisztet, gyömbért, sót, tojás sárgáját és alaposan összedolgozom. Vastagon lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastag hurkákat nyújtok belőle, majd 1,5-2 cm-es darabokat vágok belőle, és nudli formára alakítom. A sós forró vízben több részletben kifőzöm, különben összeragadnak. Ha feljön a víz felszínére még további 2-3 percig főzöm. Hideg vízbe szedem ki őket, majd leszűröm.
Egy hőálló tálat kiolajozok, majd ráterítem a gnocchikat, ráreszelem a sajtot, megszórom durvára vágott pisztáciával, és  180 fokos sütőben kb 15-20 percig sütöm. Ez a típusú sajt egyébként nem olvadó sajt, így a sütés leginkább azért szükséges, hogy az ízek összeérjenek, és a gnocchi átvegye a kecskesajt aromát. Melegen tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése