2013. március 4., hétfő

HÁZI TEJCSOKIS MOGYORÓ FAGYI



A tél vége felé ismét a betegségek győztek le minket. Ám mihelyt beköszöntött a március, vele együtt megérkezett a napsütés is, a tavasz és a gyógyulás. Gyógyírként pedig azonnal házi fagyival kényeztettük magunkat.....




Hozzávalók:

 6-8 személyre

250 ml zsíros tejszín
250 ml tej
4 ek cukor (vagy ízlés szerint kicsivel több)
100 gr mogyoró
50 gr tejcsoki cseppek vagy apróra vágott tejcsoki
3 tojás sárgája
2 ek Cointreau (elhagyható) 

a tálaláshoz néhány szem mogyoró, tölcsér, roletti

A házi fagyik készítésénél soha nem szabad figylmen kívűl hagynunk, hogy a fagyasztás során az ízek veszítenek az intenzitásukból! Ennek megfelelően a fagylalt masszát még fagyasztás előtt érdemes édesebbre, alkoholosabbra, csokisabbra  hagynunk, mint amilyet később fagyasztva fogyasztani szeretnénk.

  1. A tejet és a tejszínt egy üveg mérőedényben mikróban pár perc alatt összemelegítem. 
  2. A mogyorót egy száraz, tiszta serpenyőben aranybarnára pirítom, majd félreteszem és hagyom pár percig hűlni. Utána konyharuhára helyzem, abba belecsomagolom, és összedörzsölöm. Így a héja könnyen leválik a mogyoróról. A tiszta, héjatlan mogyorót ezután durvára vágom vagy késes robotgépben felaprítom. 
  3. A tojások sárgáját a cukorral együtt egy fém tálba teszem, majd a tálat gőzfürdőre teszem. A tál alja ne érjen bele a vízbe! Kézi habverővel folytonosan keverve hozzáöntöm a meleg tej-tejszín keverékét. 
  4. Ezután közepes lángon folytonosan (mostmár fakanállal) keverve addig főzöm, amíg kissé besűrösödik. Ekkor a krém a fakanál hátulját vékonyan bevonja. ( Másik próba az lehet, hogy ha a fakanál hátulján végihúzom az ujjamat függőleges irányban, az ujjam nyoma megmarad, vagyis a krém már elég sűrű ahhoz, hogy nem folyik vissza az ujjam által hagyott nyomvonalon.) Ekkor azonnal leveszem a tűzről, és félreteszem. 
  5. A csokit mikróban lacsoy fokozaton üvegtálban megolvasztom.  
  6. Az olvasztott csokit, a mogyorót és  Cointreau-t belekeverem a meleg krémbe.
  7. Egyenletesen elkeverem, majd hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.  Közben időnként átkeverem, hogy a teteje ne bőröződjön be. 
  8. A szobahőmérsékletű fagyimasszát fagylaltkészítő gépbe öntöm. A gyártó előírásának megfelelő ideig keverem benne. (Ha nincs fagyigép egyszerű műanyag fedeles tárolóban a fagyasztóba teszem és óránként villával átkeverem, hogy ne képződjenek jégkristályok. )
  9. Ha a fagyigép előállította a krémes fagylaltot fedeles műanyag dobozban felhasználásig a fagyasztóban tárolom. 








1 megjegyzés:

  1. Gyakran előfordul velem, hogy nem is olvasom el a receptet, csak a fényképeken időzök. Azokon viszont sokáig:)

    VálaszTörlés