2012. április 26., csütörtök

FISH CAKE, MAGYARUL HALPOGÁCSA

Nem szeretem a TV-t. Valahogy eltompítja az ember agyát, megszűnik gondolkodni. Éppen ezért otthon gyakorlatilag csak mesét néztünk, korlátozott időben. A végén már teljesen meg akartam szüntetni az előfizetést hiszen volt, hogy hetekig be sem kapcsoltuk. 
Az elmúlt két hónapban viszont rákattantam egy műsorra: először nyelvgyakorlás volt a célja -még most is az- csak egy baj van vele, a hétköznapi szleng és poénok egy részét továbbra sem értem tökéletesen. A lényeget azonban igen. Mi más is lehetne ez, mint a Channel 4 "Come dine with me" műsora, amelyben minden héten 1000 font üti a nyertes markát.
A legelején viccesnek találtam, hogy hétköznapi emberek hívnak meg otthonukba ugyanolyan hétköznapi embereket vacsorára. Aztán még viccesebb lett, amikor egy-egy konyhát is megláttam: nem is volt az konyha, inkább főzőfülke egy kis rezsóval. Vagy az egész lakás a pincében volt, és kb a 3 vendéggel meg a házigazdával tele is lett. Aztán jöttek az olyan extravagáns szereplők, akik úgy tűntek, hogy most először teszik be a lábukat a konyhába. Vagy akik állították, hogy nem is szeretnek enni. De a kritika az ment! A legjobb az volt, amikor egy fiatal hölgy csokimousse-t készített, de csodák csodája a tálalás előtt az ujjacskája keményen kopogott a megdermedt mousse-on. És persze van a másik véglet, amikor valaki olyat rittyent, hogy az állam is leesik. Ne ezek általában külföldiek! Többnyire az itt élő olaszok vagy thai, indiai részekről érkező bevándorlók, vagy generációk óta itt élő "britek". Ők tudnak főzni!

És van egy kivétel, amiért az egészet leírtam: egyik alkalommal egy nagyon kedves brit hölgy volt a vendéglátó, aki mellesleg egy pub-ot üzemeltetett. Nagyon szerette a fish cake-et, és azt állította, hogy évekig kísérletezett a recepttel, mire eljutott a számára legkívánatosabb verzióhoz. Annyira lelkes volt, hogy már írtam is a receptet, de megvártam a vendégek kritikáját is. Mindenki odavolt érte, így én is reprodukáltam. Két titka van: nem fehér húsú halból, hanem lazacból készül, és a friss lazac mellé füstölt lazac is kerül bele. Ti próbáltátok már?



Hozzávalók 8 db-hoz:

a fish cake-hez:


0,5 kg krumpli
0,5 kg lazac filé, bőr nélkül
1 dl fehérbor
2 db babérlevél
2 evőkanál olívaolaj
8-10 dkg füstölt lazac
2 salotta apróra vágva
kis csokor snidling
kis csokor petrezselyem

bors




a sütéshez 2 felvert tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj




a szardella mojonézhez


fél doboz szardellafilé
1 tojásból és olívaolajból házi majonéz
1 evőkanál kapribogyó
1 citrom héja
facsarásnyi citromlé
kis csokor snidling


a tálaláshoz:


8 db hamburgerzsemle
salátalevelek
paradicsom




A krumplit meghámozom, megmosom, kockéra vágom, és sós vízben puhára főzöm. A lazacot megtisztítom, szárazra törlöm, és kisebb kb 2 X 2 cm-es kockára vágom. Egy serpenyőben 1 db salottát az olívaolajon megdinsztelek, felöntöm a borral, keverem, majd ráteszem a lazac kockákat hozzáadom a babérlevelet, sót, borsot. Nem szabad sokáig a tűzön hagyni, mert a hal teljsen kiszárad, így amikor úgy látom, hogy a húsa kifehéredett, ez 5-6 perc leveszem a tűzről. A haldarabokat kiveszem a serpenyőből, a visszamaradt lé nem szükséges a továbbiakban.
Ha a krumpli puha, krumplinymóval áttöröm, majd villával hozzákeverem a halat. (Nem kell aggódni, miután elkészül a massza a lazac annyira szétesik, hogy most nem kell kisebb darabokra szedni, szétesik később magától.) Jön még hozzá a kockára vágott hagyma, a kockára vágott füstölt lazac és a z aprított fűszernövények. Végül ízesítem sóval, borssal. A masszából desszertgyűrű segítségével kb 1 cm vastag korongokat formázok egy sütőpapírral fedett tálcán. A gyűrűt leteszem a papírra és kanállal beleteszem a masszát, majd elsimítom. 8 korongot kapok, amit panírozás előtt hűtőben legalább 1 órán keresztül hűtök, különben könnyen szétesik.
Hidegen nekilátok a panírnak (liszt-tojás-zsemlemorzsa), közben olajat melegítek a sütéshez. Közepes lángon aranybarnára sütöm őket kb 2-3 percig mindkét oldalon.

A szardella  majo egyszerű, összes hozzávaló késes robotgépbe, hűtés. Tálalásnál a zsömiket megmelegítem, ráteszem a saláta leveleket, rá jön a langyos halpogácsa, arra a majonéz, majd paradicsomszelet, esetleg uborka, végül tető. Fini!!!


6 megjegyzés:

  1. Szia Emma, húúú de szuper ez a fishcake! Képzeld egy időben én is rá voltam kattanva a Come Dine with Me sorozatra. Most azért nem nagyon nézem,mert sok rész már ismétlés. Channel 4 meg More 4 adón is szokott lenni. Azt hiszem ezt a részt láttam is amit írsz. Szórakoztató műsor az biztos. Van amikor ,celebek' főznek és olyan szuper konyhákat mutatnak. Szóval a fishcake nekünk is nagy kedvencünk, én mindig lazacból csinálom, de eddig a füstölt lazac kimaradt. Jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika! Megmondom őszintén még sohasem ettem bolti vagy gyorséttermi fishcake-et, valahogy nem teszett. De ez isteni lett, fogok még készíteni. Egy baja viszont van: fogyni azt nem lehet tőle! Ma eszembe jutottál, mert az egész makrélák és tengeri süllők mellett haladtam el a szupermarketben. Te mit készítettél eddig makrélából? Üdv, Emma

      Törlés
    2. Szia Emma, hát igen nem fogyókúrás az biztos. :) Én nem szoktam mostanság bepanírozni, hanem csak pici olívaolajon sütöm ki, úgy is finom nagyon. Van amikor brokkolit vagy spenótot is teszek bele. Szóval nagyon jól lehet variálni ezeket a halpogikat. Makrélát csak egyszer csináltam még, simán sütőben sütöttem és spárgát ettünk hozzá. Szóval nem volt egy nagyon bonyolúlt recept, de ízlett.Még fogok majd kísérletezni ezekkel a halakkal!:)Üdv:Erika

      Törlés
  2. Lenyűgöztél. Annyira, de annyira guszta, hogy szívem szerint kivenném a monitorból és megenném.

    VálaszTörlés
  3. Hűűű, ha itt lettél volna, kaptál volna, az bizti! De Te olyan ügyes vagy, hogy könnyen-gyorsan reprodukálod! Szeretni fogod, biztos vagyok benne! Köszi Kriszta! (ui: hamarosan küldök emailt is, de elsodródtam egy kicsit az árral....)

    VálaszTörlés
  4. Jaj de nagy kedvencem, tényleg a lazacos a legfinomabb:) Füstölt lazaccal még nem sosem próbáltam, de legközelebb teszek bele:)

    VálaszTörlés