2012. május 6., vasárnap

RÓZSAVIZES PASSIÓGYÜMÖLCS MOUSSE CSOKIKOSÁRBAN

Már hetek óta esik. Nincs olyan nap, hogy 3 óra hosszáig egyfolytában látnánk a napot. Egyszerűen törlődött a napsütés. Nincs. Kibírhatatlan. Főleg, hogy tudom, otthon megérkezett a meleg, a nyár, a party hangulat.  Minden reggel bámulom a BBC időjárásjelentést, de csak tovább keseredem. Mikor lesz ennek végre vége? De nehogy azt higgyétek, hogy a szokásos eső esik! Az, ami Londonban minden nap az ember nyakába szakad, és már fut is tovább, de nem ám! Általában zuhog,( nem szitál!) úgy rendesen,  és ma nagyon jó idő volt, mert a hőmérő higanyszála felkúszott egészen 9 fokig! Ez a csúcs, egyébként 5-7 között mozog. Így a szokásos polár pulcsit lecseréltem vastag pulcsira. Csodás!  Szóval ha tudtok küldjetek napot és meleget, please! (de akkor már egy kis fehér spárgát se felejtsetek el csomagolni :-)


Ennek megfelelően vágytam valami meleg, napsárga színre, valamire ami életet lehel belém. Ez olyan lett! Előre szólok, a csokikosarat készen vettem. Nem vagyok elég ügyes és türelmes ahhoz, hogy ehhez hozzálássak. Kihasználom a 21. század nyújtotta széles skálán mozgó lehetőségeket és megveszem. Természetesen poharakban vagy kisebb méretű szilikonformában is hűthető. A zselatint én magam általában nem nagyon szeretem, ezért legközelebb biztosan agar-agarra váltanám. Másrészt pedig mindig rizikós vele dolgozni, különösen egy mousse-nál mert itt az a cél, hogy ne legyen zselészerűen kemény sokkal inkább könnyű, remegős, de ne is legyen folyós. Nekem ezúttal egy lap zselatin elégnek bizonyult a tökéletes állaghoz, de ehhez az is kellett, hogy a tejszínt olyan keményre tudtam verni, hogy a felfordított tálból nem esett ki. Ha pedig nem megy a passiógyümölcs beszerzése (Culinaris), mit szólnátok fagyasztott málnához? Az lehet, hogy még finomabb?!! Dupla-vak összehasonlítás kell ide.....

Hozzávalók 4 személyre:

4 tojás sárgája
1,5 dl dupla tejszín hidegen
5 db passió gyümölcs
1+4 evőkanál cukor
1 evőkanál jó minőségű rózsavíz
1db lap zselatin




A zselatint hideg vízbe áztatom. A passiógyümölölcsöket félbevágom, belsejüket késes robotgépben pürésítem, majd egy lábasba kanalazom. 1 evőkanál cukorral együtt kis lángon főzöm egészen addig amíg sziruposra sűrűsödik. Közben vízgőz felett fém tálban a tojások sárgáját és 4 evőkanál cukrot krémszerűvé főzök. Ha kész, leveszem a tűzről, de a meleg vízgőz felett tartom. Vigyázat ne legyen rántotta! A passió gyümölcs szirupot sűrű szitán átszűröm, a magokat kidobom, a sűrű péphez hozzáadom a kinyomkodott zselatin lapot (muszáj a pürének még melegnek lennie, különben nem fog feloldódni a zselatin) és jól elkeverem.  Kézi habverővel hozzáadom a tojások sárgájából főzött krémhez, csomómentesre keverem, majd belekeverem a rózsavizet. A tejszínt robotgépben kemény habbá verem. Ha ez nem menne, mert a, nem elég zsíros, b, nem elég hideg, c, nem elég jó a tejszín és nem lehet felverni (velem sajnos sokszor megesett) akkor áztassunk be még egy lap zselatint és kinyomkodva keverjük bele a még mindig meleg tojásos masszába, mert nem fog megdermedni a mousse. És ha minden nehézségen túljutottunk, töltsük a csoki kosarakba, a poharakba és hűtsük 3-4 órán, vagy egy egész éjszakán keresztül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése