2012. június 13., szerda

SÜLT MOZZARELLA SÜLT PAPRIKÁS MÁRTOGATÓVAL

Ismét egy recept Neven Maguire-től, az ír szakács "Food from the Sun" című könyvéből. Aki szereti a nyári, könnyű ételeket azoknak meleg szívvel ajánlom, végre olyan szakácskönyv, amiből minimum minden második receptet azonnal elkészíteném. 
A sült mozzarella egy kicsit macerásnak hangzik, de simán megéri panírozgatni és olajban sütögetni. A panírozást egyébként a tálalás előtt néhány órával is el lehet végezni, és frissen sütni, a mártogatós szintén előre gyártható. Klassz nyári előétel, szerintetek is?



Hozzávalók 4-6 szeméyre:

4-5 db mozzarella, egyenként 100 vagy 125 grammos csomagolásban
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
1 evőkanál friss, aprított bazsalikomlevél
1 citrom reszelt héja
10 dkg zsemlemorzsa

a panírozáshoz liszt, kb 2 tojás
a sütéshez olívaolaj

a mártogatóhoz:

1 fej fokhagyma
kb 25 dkg paradicsom
1 nagy kápia paprika
1,5 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
fél evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors

A mártogatót készítem el először: a sütőt előmelegítem 190 fokra. A fokhagyma fejet vágódeszkára teszem és a tetejét éles késsel levágom, vagyis megskalpolom. Alufóliára helyezem, vékonyan meglocsolom olívaolajjal, picit megsózom és a fóliába tekerem. Egy sütőlemezt kibélelek alufóliával, ráhelyezem a félbevágott paradicsomokat vágott felükkel felfelé, megsózom. Mellé teszem az egész, megmosott paprikát és a fóliás fokhagymát. Ezt a sütőlemezt betolom a sütőbe kb 1 órára. Akkor kész, amikor a paprika feketésen megsült, a fokhagyma pedig megpuhult. Ekkor kiveszem és a paprikát egy nejlon zacskóba teszem, hogy abban hűljön ki (így később könnyeben válik meg a héjától). Közben a megsült paradicsomokat (én a héjukat leszedtem, nem kötelező) késes robotgépbe teszem, hozzáadom a fokhagymát, amit egyesével kinyomogatok a héjából, és hozzáadom a paprikát is, aminek a héját és a magját előzőleg eltávolítom. Ezek után összeturmixolom a keveréket, majd ízesítem a citromlével, ecettel, olajjal, sóval, borssal. Ha kész kihűtöm, és hűtőben tárolom felhasználásig. 24 óráig is eláll. 



A mozzarella sütéséhez a zsemlemorzsás panírt készítem el először. A morzsához reszelem a citromhéjat, belekeverem a petrezselymet, bazsalikomot. A mozzarellákat kiveszem a zacskóból, lecsöpögtetem róla a folyadékot. Nem késsel, hanem csak kézzel félbetépem, és ezeket forgatom először lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába. Közben egy serpenyőben felmelegítem az olajat, és ha elég meleg kisütöm a maozzarella golyókat. Melegen tálalom a hideg, vagy langyos mártogatóval. 

2 megjegyzés:

  1. De szuper ez a mozzarella recept. Ismerem ezt az ír szakácsot, de nincs meg tőle semmi könyv csak egy kis füzetke. Hétvégén jönnek hozzám vendégek, az egyik lány vegetáriánus, jó kis előétel lenne!

    VálaszTörlés
  2. Húúú ezt ki kell próbálni! Nagyon szuper!

    VálaszTörlés