2012. november 10., szombat

KÖNYVAJÁNLÓ: JAMIE'S 15 MINUTE MEALS




Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy nem tudok ellenállni a szakácskönyveknek.
Otthon ez még csak-csak ment, hiszen Vízvári Mariskát vagy Horváth Rozit nem esett nehezemre nélkülözni. Itt viszont jobbnál jobbak sorakoznak a könyvesboltok kirakataiban, a szupermarketek polcain, az internetes beszerzéseket pedig már nem is említem....
Szeptember elején kezdődött Gordon Ramsey Ultimate Cookery Course című könyve kapcsán a Channel 4-on egy új műsor. Gordon főzött-sütött, megszokott magas színvonalon, gyönyörű képekkel, és még szórakozató is volt. Már éppen azt gondoltam, hogy az amerikai valóságshow annyira lekötötte, hogy nem igazán volt ideje és ereje megújulni, de ez az új műsor ezt meghazudtolta. Isteni ételeket készített, sok érdekes csavarral. A legjobban az a rész tetszett, amiben a street food-okat próbálta otthon, egészségesen elkészíteni. 
Alighogy véget ért a Ramsey műsor, elkezdődött Jamie-é. Már az első adásnál nevetnem kellett a címén: 30 perces kajákról átváltott 15 perces kajákra. Ki tudja hol áll meg? 
Érdekes volt összehasonlítani a két szakácsot: Gordon azt nyújtja, amit egy Michelin csillagos chef-től elvárunk: precíz, bár otthoni főzés közben bizony Ő is néha lazábbra veszi a figurát, Jamie viszont hozza a tőle megszokott stílust: vágódeszkán tálal, beleállítja a kést, kézzel keveri a salátát, vízforralóból önti a vizet a lábasba a tésztafőzéshez, mérleg helyett üres konzervdobozt használ, stb-stb.
Az ételei azonban guszták, mutatósak, étvágygerjesztőek. Ezt a könyvét alapvetően a keleti ízvilág hatja át, mindemellett próbál száműzni vagy minimalizálni olyan dolgokat az alapanyagok közül, amelyek nem feltétlenül egészségesek: pl vaj, creme fraiche, tejföl, tejszín.
Desszerteket szinte egyáltalán nem tartalmaz, az már úgysem fér bele 15 percbe!
Egyébként nem vicc, de Amerikában már a jobb éttermek étlapján is minimális a desszertkínálat, lassan ciki a fogások végén édességet rendelni!
A könyvben a húsok között csirkét, marhát, sertést, bárányt, halat használ, ezek mellet pedig szerepel minden esetben valamilyen saláta plusz  köret. A köretet általában gabonából készíti, ritkán krumpliból, illetve sokszor kínál Naan kenyeret vagy pitát a fogásokhoz. Az előre gyártott, zacskós, készen kapható  polenta azért kicsit rezegteti nálam a lecet, de ugye 15 percbe az sem fér bele, hogy frissen készüljön..... na jó, bocsánatos bűn....
Az állandó, felülről fényképezett fotók kissé monoton hangulatot kölcsönöznek a könyvnek, de még így sem veszít értékéből! Annyira nem, hogy nem adtam fel, hogy egyszer, csak egyetlen egyszer  az életben kipróbáljuk az egyik éttermét, ahol azért valószínűleg nem 15 perc alatt dobja össze az ételeket. De addig is, amíg egész nap szaladunk, loholunk, hol a gyerekek, hol saját magunk után, addig bizony nem árt ha vacsorára gyorsan össze tudunk dobni valami meleg, de nem unalmas fogást!  

Kedvenc receptjeim:

Green tea salmon, coconut rice and miso greens

Crab bolognese, crunchy fennel salad

Beef stroganoff, fluffy rice, red onion and parsley pickle

Ricotta fritters, tomato sauce, and courgette salad


Gordon Ramsey könyvéről pedig nyugodtan kérjetek referenciát Erikától, a Dublin felett az ég szerzőjétől. Neki már megvan :-)
Mindkét könyv az Amazon-on rendelhető.
Nektek van olyan rég áhított szakácskönyvetek, amit szeretnétek megkapni? Esetleg Karácsonyra?

1 megjegyzés:

  1. ,,Vízvári Mariskát vagy Horváth Rozit nem esett nehezemre nélkülözni" ezen jót nevettem:) Köszi az ajánlót, már én is kinéztem magamnak, a green tea salmon nagyon tetszett a műsorban is!

    VálaszTörlés