2013. február 1., péntek

ALMÁS-ÁFONYÁS SCONE, ÉS MIEGYMÁS





Talán már többen is tudjátok, de azért mégiscsak elmondom: már csak két hét és részt veszek Londonban egy ételfotó és styling workshopon 2 egész napig. Amikor jelentkeztem szimplán tanulásnak tűnt az egész, gondoltam majd csak ragad rám valami ennyi profi között, hiszen a szervező maga Meeta Wolff a What's for Lunch Honey szerzője, és társaként elhozza a Pukka Paki szerzőjét, Sumayya-t, aki a pakisztáni konyha szerelmese, lévén pakisztáni származású és Cook Sister-t aki a brit gasztroglobusz királynője.  Én Meeta munkáit és írásait nagyon kedvelem, mert a képei ízlésesek, nem annyira a divat felé, mint inkább a jó ízlés felé húznak.  Pár napja azonban megkaptam a részletes programot, amiben két dolog is szíven ütött: az egyik hogy elküldtek egy komplett fotós könyvet az alapokról, és megkértek hogy mire megérkezek legyek tisztában a dolgokkal.   Hűha!  Ugyanis nem csak ételfotót kell készíteni, de éttermet fotózni is halovány fénynél, terepet, stb...De kérnek pár percben egy portfóliót is!!??
Eddig a képeket leginkább csak a magam kedvtelésére készítgettem, nem annyira portfólió összeállítása volt a célom, hiszen azért is megyek, hogy tanuljak! Mégis akkor mit mutassak? Gyorsan készítenem kell valamit, ami mutogatható, bevállalható.
Éppen ezért mostanában mást sem csinálok, csak gyakorolok. Kevés fénynél, sok fénynél, vakuval, softbox-szal, természetképek, gyerekfotók, egyszóval minden. 
De hogy mit fogok nekik prezentálni, az még rejtély... de ha érdekel Titeket, majd beszámolok róla.


Most mindenesetre egy scone-t készítettem, ami nagyon-nagyon brit édesség, szigorúan teához, kávéhoz kínálják. Létezik édes és sós változata, legtöbbször félbevágva, vajjal megkenve tálalják. 
Állagában valahol a piskóta és a keksz között van félúton. Én nagyon szeretem, remélem Nektek is ízleni fog!




Hozzávalók kb 15-18 darabhoz:

2 db nagy alma, meghámozva, felkockázva
1,5 teáskanál fahéj
5 dkg barna cukor
2 evőkanál szárított vörösáfonya
kevés rum az ázatáshoz
24 dkg liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
csipet só
8,5 dkg hideg, kockázott vaj
1 nagy tojás felverve
1-2 evőkanál sűrű tejszín
1 teáskanál vanília paszta vagy vaníliarúd kikapart belseje

2 evőkanál kristálycukor  őrölt fahéjjal ekeverve a szóráshoz




Az áfonyát egy kisebb pohárba teszem, majd kevés rummal felöntöm és kb 20 percig áztatom.
Az almát a cukorral, fahéjjal együtt egy kisebb lábasba teszem és alacsony hőfokon pár perc alatt megpuhítom. Félretszem, kihűtöm.
A lisztet a sóval, sütőporral elkeverem, hozzáadom a hideg vajat és robotgéppel pár perc alatt morzsás tésztává keverem. Ekkor hozzáadom a tojást, vaníliát, majd a kihűlt almát, és a leszűrt áfonyát.  Végül lazán belekeverem a tejszínt.
Egy puha, könnyen formázható tésztát kapok, amit cipóvá gyúrok és folpackba csomagolva hűtőben 20-30 percig pihentetem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. Előveszem a cipót és vastagon lisztezett deszkán kb 1 cm vastagságúra kinyújtok. Korongokat szaggatok belőlük majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. A tetejüket megszórom a fahéjas cukorral és 15-20 perc alatt megsütöm.
Langyosan tálalom.






3 megjegyzés:

  1. A fotós tanfolyam nálunk is így indult. Vinni kellett az elején saját képet. Ők pedig tippeket adtak arra, hogy mit csináljunk másképp. Sokkal többet tanultam abból a részből, mikor a saját képeimet elemeztük ki, mint az összes többiből.
    Szerintem szuper lesz a tanfolyam. Írsz majd róla, ugye? :)

    VálaszTörlés