2013. február 28., csütörtök

VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTŐRE FŐZTEM: PÓRÉHAGYMÁS KRUMPLIKRÉMLEVES SHIITAKE GOMBÁVAL


"A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez nem mérhető:
örökidőre vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött."







A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…

A mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még olyan tapasztalt konyhatündérek esetében is nehézségekbe ütközhet, mint Flatcat Gabriella (http://flat-cat.hu/), Ildinyó (http://ildinyo.blogspot.co.uk/),  Frau Paprika (http://imbisz.blogspot.co.uk/) vagy Lilhajni ( http://lilahajni.blogspot.hu ) gasztrobloggerek, akik nemrégiben hozták / fogják majd hozni világra kisbabájukat. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel kényeztetik el az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.

Résztvevő bloggerek:

és jómagam

De nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És mivel? A blogokon megtaláljátok….

Mivel én még élénken emlékszem, amikor 5 évvel ezelőtt megszületett a nagyobbik fiam, nem volt nehéz faladat kitalálnom, hogy mit főzzek. Amire mindig emlékezni fogok, az az első 6 hétben az időhiány, a nappalok és éjszakák egymásba folyása, és az, hogy alig vártam valaki betoppanjon és segítsen egy kicsit: megfogni a kicsit, főzni, vasalni, felporszívózni, stb. De persze némi idő után minden visszarázódik normális kerékvágásba, és a dolgoknak új rendje alakul ki. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy  az Anyuka milyen ételt eszik, mi az, amitől nem fáj a kisbaba hasa, nem puffad, nem allergizál, és igyon elegendő folyadékot a tejelválasztáshoz.

Éppen ezért én olyan ételt hoztam a komatálamban, amit könnyen, gyorsan el lehet készíteni, ha éppen hétvégéről van szó, akár a kismamák Férje is összeütheti, és még folyadék is van benne!

Póréhagymás krumplikrémleves pirított shiitake gombával





Hozzávalók 4 személyre:

1 db nagyobb póréhagyma
5 dkg vaj
70 dkg krumpli
1 liter zöldség vagy hús alaplé

bors
apróra vágott petrezselyem

20 dkg friss shitiake gomba
kevés olaj a pirításhoz




A póréhagyma külső takarólevelét lehúzom, gyökeres végét levágom. A zöld rész felőli végét kereszt alakban hosszában bemetszem és folyó víz alatt megmosom, így a maradék földszemcséket is könnyen ki tudom mosni. Vágódeszkán vékonyan felkarikázom. A vajat egy nagyobb lábasban megolvasztom, ráteszem a hagymát és megdinsztelem. Közben a krumplit meghámozom, megmosom, majd kisebb kockákra vágom. A hagymát időnként megkeverem és nem hagyom, hogy színt kapjon. Hozzáadom a krumplit, felöntöm az alaplével és fedő alatt puhára főzöm.
Ha kész botmixerrel pürésítem, az elfőtt alaplevet pótolom és megfelelő sűrűségűre hígítom, sózom, borsozom, apróra vágott petrezselyemmel megszórom.

Tálalás előtt kevés olajon a gombát megpirítom, sózom és melegen a levessel kínálom. Ha valaki jobban kedveli, sajtos pirított kenyérkockával is tálalhatja.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm én is! Teljesen meghatódtam. :) Micsoda finomságokat hoztatok! :)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a póréhagymás krumplilevest, de így gombával még nem ettem, iszonyú fincsi lehet!:) Tetszik ez a kis leveses bödönke!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm, igazán kedves ötlet volt, és nagyon-nagyon jólesett!

    VálaszTörlés