2013. február 23., szombat

VKF 54. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓ

Elérkezett a VKF 54. fordulójának összefoglalója. A téma ezúttal csöppnyi fantáziát, kreativitást igényelt (Kávét vagy teát?), nem is véletlenül: szerettem volna, ha mindenki egy kicsit másképp, a megszokottól eltérően gondolkodik, belelát valamit olyan dolgokba, amelyek nem nyilvánvalóak. Éppen ezért külön felhívtam a figyelmet arra, hogy az édességeken túl szeretettel várom a sós ételek életre keltését is. Ehhez képest  csak 14 gasztrobloggertől érkezett recept. Nem túl sok, ugye? Viszont mindegyik, egytől-egyig remek, így mindegyik beküldőt külön köszönet  illeti!


Teával készült receptek


Ági, a Tetovált lány konyhája című blog szerzője két legyet ütött egy csapásra: nem csak a VKF-re készítette el a receptet, hanem Stahl Judit versenyén is indult vele. Libacombot sütött, amit előzőleg narancsos-gyömbéres, illetve almás-fahéjas teában pácolt egy éjszakán keresztül. Krémes rizzsel kínálta, és gyümölcsökkel. Szerintem csak finom lehetett, kétségtelen! Sok sikert kívánok Stahl Juditnál is!





Kisildi matcha teás cupcake-et sütött, amit passió gyümölcs krémmel töltött meg. A kinézete ne ijesszen meg Benneteket, amiben matcha tea van, az csak nyerő lehet!





Éci, azt Ezt ettem ma háziasszonya ugyanarra gondolt, mint én. Jázminos zöldteán, vaníliával felturbózva megfüstölte a kacsamellet és hajdinával, illetve céklapürével kínálta. Arra külön felhívta a figyelmet, hogy amerikai konyhával rendelkezők kerüljék e műveletet, illetve randin se feltétlenül ezzel villantsunk, a füst ugyanis masszívan, órákig belengi a lakást. Sajnos igaza van..... Na de ez, ez sok mindenért kárpótol!



Judit, a Kincsesbarlangból szintén a matcha tea mellett tette le a voksát. És milyen kedves, hogy az én tejespite receptemet használta alapul, köszönöm! A teát azonban összehozta barátaival,  citrommal és áfonyával. Ez sült ki belőle!


Babett, a Babett főz írója nagyon különleges linzert hozott nekünk: szálas hibiszkusszal felmelegítette a vajat, ami gyönyörű rózsaszínre festődött. Ezt vissza dermesztette, majd ezzel a színes vajjal linzert sütött, amihez még kevés szemes mákot is adott. Szerintem nem csak a szemet gyönyörködteti, de az ízlelő bimbókat is megmozgatja.



Erika a Dublin felett az ég szerzője már hetek óta coffeinmentes kávén és teán él (Oh, Dear....). A kedvünkért azonban kivételt tett, és ezt a csokis tortát Early Grey teával fűszerezte. Reméljük a szülinaposnak is ízlett :-)




Piszke, szintén egy fantasztikus kekszet készített, ezúttal rooibos-ból. És hogy még kívántosabbá tegye az amúgy is illatos süteményt, még névvel is ellátta :-) Hogy hogyan készült a felirat, olvassátok el nála!


Jómagam pedig szintén a teát választottam. Écihez hasonlóan kacsamellet füstöltem, amit édesen-csípősen fűszereztem, és brokkolival, valamint gránátalmával kínáltam. 





Kávéval készült receptek

Zsuzsi, a Pralinéparadicsom szerzője egy tőle megszokott, fantasztikus kávés-karamellás bonbont alkotott, amit Metaxa foglalt keretbe. Hm, igazi triumvirátus, én most rögtön gondolkodás nélkül  beleharpnék. És Ti?




Erikába, az Életinfó című blog szerzőjébe a kiírás láttán belébújt a kisördög: kreativitása szárnyakat kapott attól, hogy reggeli kávéját ezúttal más formába helyezze így azonnal két receptet is küldött. Az elsőben a csirkecsíkokat kávés bundába mártotta és kisütötte, majd hogy a tányéron ne legyen egyhangúság, "Barbie" burgonyával tálalta.



Másik alkotása, pedig ez a náluk "Sületlen" néven ismert kedvenc édesség, a kávés keksztekercs. Nem kell sütő az elkészítéséhez, viszont napokig nem szárad ki! Sietős háziasszonyok kedvenc csillag-együttállása.








Mindenmentes Nóri gondolt egy merészet, és a kávét vörösborral kombinálta. Egy hagyományos sertésragut készítette, amit aztán kávéval és vörösborral bolondított meg. Az egészet pedig hajdinával kínálta. 





Ízek és Élmények  Flórája ezúttal egy kávés brownie-val ajándékozott meg minket. Flóra azt hitte, hogy olvasói már unják a brownie-t, pedig a brownie bizony megunhatatlan!




Chef Viki szintén egy kávés browniet készített, de naranccsal házasította, és narancs curddel tálalta. És végül igazi Valentin-napi hangulatba helyezte. 





Kriszta, Orchidea a konyhában szerzője szintén annyira kedves volt, hogy két recepttel örvendeztetett meg minket: készített egy fehér csokis kávémousse-t naranccsal, amihez a tejszínbe egy éjszakára kávébabot áztatott. Másnap pedig hozzáadta a megolvasztott feércsokit is. Fehér, mégis kávé ízű mousse lett a végeredmény. A másik pályaműe pedig ez a fantasztikus kacsamájmouuse, amit előzőleg kávéban pácolt, majd gőzfürdőben megsütötte és pirított kaláccsal tálalta.




























Sütis Néne ezzel a tiramisuval érkezett. Nagyon tetszett, hogy mascarpone helyett lecsöpögtetett tejfölt használt. Nagyon jó ötlet, főleg ha van kéznél házi, zsíros tejfölünk.


Mégegyszer köszönöm szépen a recepteket, azt hogy itt voltatok és játszottatok!

A stafétát ezennel Erikához repítem Dublin-ba, aki minden bizonnyal érdekes és izgalmas új kihívással áll majd elő! Remélem a következő fordulóban sokkal többen lesztek, hiszen ne feledjétek: játszani jó!


7 megjegyzés:

  1. "A kinézete ne ijesszen meg " :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük az összefoglalót! Remek receptek !

    VálaszTörlés
  3. Jó kis összefoglaló, érdekes receptek születtek.

    VálaszTörlés
  4. Minek a rövidítése a VKF?
    Hol lehet és lehet-e még jelentkezni?

    VálaszTörlés
  5. Én is köszönöm, hogy itt voltatok! Olgis, a VKF a Vigyázz, Kész, Főzz rövidítése és nem szükséges külön jelentkezni rá, csak receptet kell küldeni. Ha úgy gondolod, hogy szeretnél a témában receptet alkotni, nagyon szívesen betszlek így utólag is a beküldők közé. Hiszen a cél az, hogy téma szerint egy helyen legyenek az ilyen receptek. A következő fordulót Erika éppen ma írta ki, március végig várja a Húsvéti recpteket! Egyébként minden hónapban írják ki az aktuális témát, érdemes figyelni a blogokat kihez kerül a staféta!

    VálaszTörlés