2013. június 10., hétfő

REBARBARA-KARAMELLA-FEHÉRCSOKI TORTA


Pár bejegyzéssel ezelőtt már  körbejártam mit érdemes tudni a rebarbaráról. Így most sokat nem ecsetelném mennyire finom, egy biztos: most van szezonja, így még belefér hogy idén kipróbáljátok ezt a rabarbara-karamell- fehér csoki párosítást. Egyébként a rebarbara remekül fagyasztható, így ha valakinek éppen sok terem idén a kertben, nyugodtan tegye el télire. 

A receptet mindenféle változtatás nélkül a Vintage Cakes  könyvből vettem át amit Julie Richardson írt. 
Bátran ajánlom mindenkinek, már több receptet is kipróbáltam és működik. Egy baja van, amerikai mértékegységet használ, így nem árt egy konvertálót kinyomtatni, és a konyhaszerkrényre csiptetni, hogy kéznél legyen. Az ilyen és ehhez hasonló, úgynevezett upside-down torták, egyszerűen elkészíthetőek, csak arra kell figyelni, hogy elkészítésnél a torta alja lesz a végső torta teteje. Vagyis érdemes nagy gondot fordítani a gyümölcsök, itt éppen a rebarbara elhelyezésére, hogy az sütés után is  gusztusos legyen.  Kötényt fel, irány a konyha!



Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához:

a tetejére:

3/4 csésze cukor
2 evőkanál víz
1 tevőkanál citromlé
2 evőkanál sótlan vaj
kb 2-3 rebarbara szár, megmosva, megpucolva, kisebb darabokra szeletelve

a tortához:

100 gr fehér csoki
1/4 csésze forró víz
1,5 csésze sima liszt
3/4 csésze kristálycukor
2 teáskaná sütőpor
1 teáskanál só
1,5 teáskanál őrölt gyömbér (opcionális)
1/2 csésze sótlan, puha vaj ( kb100 gr) 
1/2 csésze aludttej vagy híg natúr joghurt (nem görög!)
2 teáskanál vanília kivonat vagy vanília paszta


  1. Előkészítem a tortaformát: az alját egy sütőpapírral kibélelem, az oldalait és a papírt vékonyan kivajazom. Kívűlről a formát alját alufóliába tekerem, ez megvédi attól, hogy a karamell majd sülés közben kifolyjon (de hogy biztosak legyünk abban, hogy nem fog a sütő aljára csepegni a karamell, érdemes a tortaformát még egy sütőlapra vagy tepsibe helyezni. ) A sütőt előmelegítem 170 fokra. 
  2. A karamellhez a cukrot, vizet és citromlevet egy kicsi lábasba teszem, majd közepes lángon hevítem. Nem kevergetem, különben a cukor kikristályosodik, ahelyett hogy karamell lenne belőle. Pár perc alatt meleg barna színűre változik, ekkor leveszem a tűzről. Hozzáadom kis részletekben a vajat, de vigyázat habozni fog! Óvatosan megrázom a lábast, hogy a vaj elolvadjon. 
  3. A karamellt beleöntöm az előkészített tortaforma aljára. A rebarbara szeletekt szépen, körkörösen elrendezem a karamell tetején. Óvatossság nem árt, mert a forró karamell éget!
  4. A fehércsokit feldarabolom, majd egy üveg mérőedénybe teszem. Hozzáöntöm a forró vizet, és addig keverem amíg a csokoládé elolvad. Félreteszem. 
  5. Turmixgép táljába kimérem a lisztet, cukrot, sütőport, gyömbért és a sót. Alacsony fokozaton összekeverem.  
  6. Hozzáadom a kockázott vajat, az aludttejet és közepes fokozaton addig keverem, amíg a száraz anyagok is átnedvesednek. Ekkor jöhetnek a tojások egyesével. További egy percig keverem. 
  7. Hozzáadom a vaníliát, fehércsokit és kb egy percig még keverem alacsony fokozaton. 
  8. Az elkészült masszát ráöntöm a rebarbara tetejére, a tetejét spatulával elsimítom. Kb 45-55 percig, illetve tűpróbáig sütöm. 
  9. Rácson, kb egy óráig hagyom langyosra hűlni. Ezután a tortát tortatálra borítom, a tetejéről a sütőpapírt óvatosan lehúzom. 
  10. Langyosan önmagában vagy vaníliafagyival tálalom. 



2 megjegyzés:

  1. Csodálatos fotók! Csak nézegetem és annyira elbűvöl. A süti sem semmi! :o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Van is rebarbarám a kertemben. Esetleg barackkal próbáltad már?

    VálaszTörlés