2014. szeptember 7., vasárnap

TEJSZINES RÓKAGOMBA TAGLIATELLÉVEL

Jó sok idő eltelt a legutóbbi bejegyzésem óta. Nem mintha nem lett volna miről írnom, inkább időm nem volt rá. Visszatekintve mögöttem van egy nyár, amit nagyrészt otthon töltöttünk.  Alig-alig főztem valamit, ha mégis igen, azt általában kérésre, megrendelésre újságnak, magazinnak, stb. Egyébként pedig élveztem azt, amit Nagymamám, Anyukám, Anyósom, a Nővérem és egyszer a Keresztanyám főzött. Így a 6. hét végére el is kezdett hiányozni a konyha. Az Európán keresztül vezető út hazáig rengeteg inspirációt adott, az egyhetes Olaszországi nyaralás pedig a hideg idő ellenére is újabb gasztro élményekkel gazdagított. Minden, ami menet közben eszembe jutott igyekeztem papírra vetni, ami kép a fejemben megszületett azt próbáltam bevésni, így most már csak ezeknek a megvalósítása maradt hátra. Részt vettem egy szuper workshopon, Basa Veronika keze alatt, az ott készült fotókat itt láthatjátok. Vera nagyon profi, kreatív fotós, mindenkinek ajánlom a workshopját, aki hozzám hasonlóan arra a furcsaságra adja a fejét, hogy ételeket fotózzon. 
Hamarosan pedig újra elindul a Segítsüti, amin idén is részt veszek. Ezúttal a befolyó összeg a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatja. Mivel évekig dolgoztam hematológiai  gyógyszerekkel, ez a szakma szívemhez nagyon közel álló, így szeretném hogy  a sütim finom és szép legyen. Azt már ki is találtam mit sütök, de ez egyelőre maradjon titok. De egy hét múlva ez is kiderül!

És íme a nyár képekben:



















És akkor még pár szót írok erről a finom, de egyszerű receptről. A Nővéremmel egy szombat reggel a debreceni piacon akadtunk ezekre a gyönyörű gombákra. Friss volt, ropogós, és fele annyiba került, mint Budapesten. Aki persze teheti, legjobb ha saját maga szedi. Szerintem a legjobb, ami a rókagombával történhet ez a szuper egyszerű tészta. A recept megjelent az aktuális Bors Gasztro Mellékletében. 







Hozzávalók:

0,5 kg friss rókagomba
2 evőkanál olaj
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
2,5 dl tejszín
só 
bors
3 ág friss kakukkfű
2 ág friss oregánó

kb 30 dkg széles metélt

frissen reszelt parmezán




A gombát papírtörlővel tisztítsuk meg a rá tapadt földtől, ha szükséges folyó víz alatt mossuk meg. Ne hagyjuk állni a vízben, különben megszívja magát. A megtisztított gombát vágjuk nagyobb, egyforma darabokra. Az olajat melegítsük meg egy serpenyőben. A hagymát vágjuk apró kockára majd az olajon futtassuk meg. Adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd a gombát. Amikor átforrósodott öntsük rá a bort és vegyük nagyobbra a lángot, amíg az alkohol elillan. Ezután vegyük vissza a lángot közepesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fűszernövényeket, sózzuk, borsozzuk. ( a kakukkfű szárát ne vágjuk bele, kezünkkel a szárról húzzuk le az apró levélkéket.) Amikor a gomba megpuhul vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Tegyük vissza és főzzük mártás sűrűségűre. 
Közben egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet a tésztának. Sózzuk, és adjunk hozzá egy evőkanál olajat. Főzzük ki a tésztát majd melegen keverjük össze a mártással. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk. 








1 megjegyzés: