Ismét édesburgonya! Egyszerűen szeretem... Bár, mostmár lassan rendelni kell a piacon, mert panaszkodnak szegény zöldségesek, hogy nem fogy el. Én elég jelentős mennyiséget képes vagyok belőle elkészíteni.
A röszti gondolata már régebben megfogalmazódott bennem, de nem volt világos mivel is ehetnénk ezt az édes köretet. A gyömbéres csirke frissessége, a citrom savanykássága viszont kiválóan ellensúlyozta az édesburgonya karakteres ízét! Viszont a lereszeléshez mindenki vegye elő a karizmát, sajnos kelleni fog...
Hozzávalók:
a rösztihez:
1 kg édesburgonya ( kb 3 nagy darab)
3 gerezd fokhagyma
3 tojás
só
3-4 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
a csirkéhez:
2 db csirkemellfilé
kb. 2 cm-es gyömbérdarab megpucolva, lereszelve
2 evőkanál szójaszósz
1 citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
1-1,5 dl tejszín
A csirkemellfiléket félbevágjuk, így 4 db husink lesz. A szójaszószból, citromléből, olívaolajból páclevet készítünk és a csirkéket mindkét oldalukon ezzel megkenegetjük. Egy nagyobb tálba tesszük és hűtőben 1-2 órát hagyjuk állni.
A csirkét a páclével együtt sütőedénybe helyezzük és 180 fokos, légkeveréses sütőben lefedve 30-35 percig sütjük. Közben elkészítjük a rösztit.
A rösztihez a burgonyát meghámozzuk, durva lyukú reszelőn megreszeljük. Gyorsan dolgozunk, különben megbarnul. Ha kész, egy konyharuhával kibélelt szűrőbe szedjük, és a konyharuha segítségével a levet alaposan kinyomjuk a lereszelt burgonyából úgy, hogy a konyharuha végeit megcsavarjuk. Ezután a burgonya reszeléket egy tálba kanalazzuk és hozzáadjuk a tojásokat, reszelt fokhagymát, sót lisztet, és az apróra vágott petrezselymet. Egy serpenyőben olajat hevítünk és ha forró, kisütjük benne a rösztikorongokat. Papírszalvétára szedjük ki őket, miután mindkét oldalukon 3-4 percig pirítjuk. Tálalásig melegen tartjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése