2011. április 12., kedd

MELEG SPÁRGASALÁTA



Amíg nem ismertem a férjemet, azt hittem a spárga elkészítése valami bonyolult, ördögi feladat. Halottam, hogy sokan tesznek a főzővízbe ecetet, cukrot, ezt-meg-azt... Nem is értettem, most ecetet tegyek vagy cukrot? Minek mindkettő? Aztán kiderült, hogy a férjem családjában tavasszal minden héten spárga a menü, és nem csak nagyon szeretik, de az elkészítéséhez is értenek. Most elmondom mindenkinek a titkot: a spárga legyen friss! Nekem most olyat sikerült vennem, hogy a konyhakőre leejtettem egy szálat véletlenül és eltört. Na, ez friss, essünk neki! Persze a piacon nem kell mindet ledobálni, de érdemes megvizsgálni a szárát. Ha már száraz, szürke, akkor régi. Ha még fehér és nedves, akkor jó. A pucolása pedig abból áll, hogy ugyanúgy, mint a  sárgarépát meghámozzuk. A szártól haladunk a fej felé. A szárából pedig 1-2 cm-t, attól függően mennyire friss, visszavágunk. Akinek van kuktája, javaslom abban a főzést, kevés vízben, kevés sóval 3 percig. Akinek nincs, az hagyományosan fedő alatt sós vízben 5-8 percig főzze. Ja, és nagyon fontos a spárga színe: tudom, hogy trendinek számít a lila és a zöld. Nagyon mutatósak, de kérem hagyják meg ezeket azoknak, akik a külsőre hajtanak. Akik finomat szeretnének enni, és nem ételfotózásra készülnek nyugodtan válasszák a fehéret: ez ízesebb, több van belőle, így valószínűleg mindig frissebb.



Hozzávalók 2 nagy adaghoz:

500 gramm fehér spárga
2 db főtt tojás
4-6 db nagyobb salátalevél
4 db közepes paradicsom
2 dkg vaj


az öntethez:
1 dl olívaolaj
2 evőkanál fehér balzsamecet vagy fehérborecet

1 púpozott evőkanál apróra vágott snidling




A spárgát megtisztítjuk, majd kb 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk. Közben a tojásokat keményre főzzük, majd hosszában negyedekre vágjuk.  A saláta leveleit megmossuk, majd hosszú csíkokra vágjuk. A paradicsomokat is megmossuk, negyedekbe vágjuk. A megfőtt spárgát leszűrjük, és kevés vajon megpirítjuk. A többi hozzávalót salátástálba rendezzük, óvatosan összekeverjük, a tetejére halmozzuk a spárgát.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük és tálaláskor a salátát megöntözzük vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése