2011. április 19., kedd

SONKÁBA GÖNGYÖLT SPÁRGA CSŐBEN SÜTVE


 Megint spárga! Igen, mert tavasz van és mert egészséges. Az igazi szezonja még csak most fog jönni, de már érdemes fejben raktározni, hogy mik készülhetnek belőle. Ezt például én nagyon szeretem. Csak füstölt sonkába tekerjük, mert a füstölt íz szükséges az összhatáshoz. Például kiválóan használható a Prágai sonka.

Hozzávalók:

1 kg spárga
kb. 40 dkg sonka
5 dkg vaj
3 evőkanál liszt
5 dl tej
+ a spárga főzőlevéből kb 3 dl
5 dkg parmezán
szerecsendió, só




A spárgát meghámozzuk, végükből levágunk 1-2 cm-t. Itt kezd el ugyanis leghamarabb "fásodni". Kevés sós vízben az egész spárgaszálakat megfőzzük. Akinek van, az kuktában tegye forrástól számítva 3 percig. Akinek nincs, az lábasban , sós vízben 5-8 percig a forrástól számítva. Kihűlés után a spárgaszálakat kiemeljük a főzővízből, a vizet félretesszük. A spárga főzését előző nap is megtehetjük, és egy éjszakát nyugodtan ülhet a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeveréssel. A besamel készítéshez a vajat megmelegítjük, ha felolvadt hozzáadjuk a lisztet és kevergetjük. Ha átforrósodott, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, majd a spárga főzőlevéből 2-3 dl-t. Sózzuk, reszelünk bele szerecsendiót, vagy morzsolunk bele szerecsendió virágot. Ha kész, vagyis már eltűnt belőle a liszt íze és selymes, egynemű lett, levesszük a tűzről. Belereszeljük a parmezánt.
A sonkákat félbevágjuk és egy fél szeletbe tekerünk egy spárgaszálat. Az egész művelet kb. 10 percet vesz igénybe, de tudom elsőre ez egy egész napos programnak tűnik. Tűzálló tálba fektetjük őket, meglocsoljuk a besamellel, és sütőben kb. 40-50 percig sütjük. Petrezselymes burgonyával vagy önmagában kínáljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése