2011. augusztus 18., csütörtök

CITROMOS LEVENDULÁS KEKSZ


Két alkalommal is kisgyermekes család érkezett hozzánk vendégségbe. A vacsorát szokás szerint desszert követte, de a gyerekeknél nem a desszert, hanem ez a keksz képezte az est fénypontját. Valóban finom, elkészítése egyszerű, a gyerekeket is be lehet vonni a gombócgyúrásba, ráadásul a tészta előre elkészítendő, így idő hiányában szenvedő kekszkészítők ideális süteménye. 


Hozzávalók:

20 dkg puha vaj
12 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
25 dkg rétesliszt
1 evőkanál sütőpor
2 teáskanál szárított levendulavirág
1 teáskanál levendula aroma 
1 citrom reszelt héja és leve

A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojások sárgáját, végül a levendula aromát, és a citrom levét. A lisztet kimérem egy másik tálban, hozzákeverem a sütőport, az előzőleg mozsárban összetört levendulavirágot, a citrom reszelt héját. A lisztes keveréket a vajas masszához keverem kanállal, alaposan összedolgozom, majd a tésztát két felé osztom. Az egyik felet folpackra halmozom, és kb 3 cm-es átmérőjű hurkát formázok belőle a folpack segítségével. Becsomagolom a műanyagba. Ugyanezt teszem a másikkal is, majd a két hurka alakú tésztát hűtőben pihentetem legalább 2 órán keresztül. Amikor előveszem, éles késsel 1 cm-es darabokat vágok belőle, golyókká gyúrom, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és a tetejüket villával megnyomom, így minta is lesz rajta, és a golyókból lapos kekszek keletkeznek. Nem túl szorosan rakom őket a tepsibe, a sütőportól ugyanis megnőnek sütés közben. 170 fokos előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütöm.



3 megjegyzés:

  1. Ha én nem bírom a levendula illatát, akkor valószínűleg ezt sem szeretném, ugye?
    Apropó! Honnan veszel levendula aromát?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Julcsi! Nagyon eltűntél, üdv újra itt :-)) Tudom, nem vagy egyedül azzal, hogy nem szereted a levendulát. Sebaj! Mit szólnál egy narancsos-mazsolás kekszhez helyette? Cseréld le a szárított levendulát egy marék mazsolára, amit előtte rumban, vagy narancslikőrben megáztattál, a citom héját és levét pedig narancsra. Sőt, ha ez nem tetszik, készíts kókuszos-limeos kekszet: 1 citrom helyett használj két limeot, a levendula helyett 2 evőkanál kókuszreszeléket.
    Levendula aroma: figyelem, csak étkezési célra alkalmas aromát használj, ez nagyon fontos!!!Lelőhelye a Culinaris! Jó sütést, szerintem a gyerekeid segítenek Neked!

    Üdv, Emma

    VálaszTörlés
  3. Ó, kedves, dehogy tűntem én el. Rendszeresen jövök bámészkodni és nyálat csorgatni:) Csak a kommentelés marad el.

    A tippeket köszönjük, ki is próbáljuk, ígérem!

    VálaszTörlés