2011. augusztus 8., hétfő

MUSKOTÁLY SORBET


A muskotály számomra érzelmi és gasztronómiai kedvenc is egyben. Édesapám Tokaj –Hegyalja környékéről származik, így a Tokaji Sárgamuskotály már korán beférkőzte magát nem csak az ízlelőbimbóim, de a szívem közepébe is. Karácsonykor hagyományosan borlevest szoktam készíteni belőle, most azonban -nyár lévén-  szerettem volna valamilyen édes élvezetet kreálni. Ez lett belőle!

Hozzávalók 4-6 személyre:

3,5 dl Tokaji Sárgamuskotály
2,5 dl víz
1 db vaníliarúd
½ lime leve és reszelt héja
½ citrom reszelt héja
3 evőkanál cukor


 
A bort, citrushéjakat, vaníliarúd kikapart belsejét és a hüvelyét egy lábasban felmelegítem közepes lángon és addig hagyom gyöngyözve forrni, amíg kóstolás alapján a bor alkoholtartalma már elpárolgott. Ez kb 10 percet vesz igénybe. Ezután hozzáöntöm a vizet és a cukrot és azzal is összeforralom. Leveszem a tűzről, mehet bele a cirusok leve, majd hagyom kihűlni. Ha szobahőmérsékletű lett, eltávolítom a vaníliarudat, és beleöntöm a fagyigépbe. Ha elkészült, az a legjobb, ha tálalom. Ha később használom fel, beteszem a fagyasztóba. Tálalás előtt legalább 15 perccel kiveszem, és hagyom melegedni, hogy utána szépen formázható legyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése