2011. augusztus 29., hétfő

SOPRONI CSOKI-GASZTRO


Voltatok már Sopronban? Oké-oké, buta kérdés, mindenki járt már arra. De megnéztétek-e a Harrer csokigyárat? http://www.harrercafe.com/ Mi megnéztük, és mondhatom nem bántuk meg! Jó előre bejelentkeztünk, mert hallottam, hogy bizony fogynak a helyek, ha 1-2 nappal a látogatás előtt próbálunk bejutni. Már a bejelentkezés is gyors volt és zökkenőmentes. Kedves hangvételű rövid levélváltás. A fogadtatás pedig hasonlóan vendégszerető. Hiába, Nyugat-Magyarország mintha inkább Nyugat-Európa lenne, és távolról sem Kelet-Európa. A gyárban óriási tisztaság, egészségügyben jártas szemem azonnal a burkolatokat fürkészte, könnyen kezelhető, tiszta, mosható felületek, sehol semmi kosz, óriási odafigyelés, egyszóval profizmus. Valójában nyugodtan hihettük volna azt, hogy Bécsben vagyunk, nem pedig a határ innenső oldalán.


 A jó hangulatról ez az alkoholos, a mi esetünkben alkoholmentes pezsgő gondoskodott, amibe beleültették ezt a fantasztikus trüffel golyót.




A látogatás ezután egy filmmel folytatódott, megtudtuk, hogy milyen a kakaóbab, mit csinálnak vele, hogyan válik csokoládévá. Néhány éve jártam Közép-Amerikában, ahol kóstoltam éretlen kakaóbabot kakaóültetvényen, megvan annak a maga hangulata. Ez a filmen is átjött, remek volt.




Jutazsák, ebben szállítják a kakaóbabot

Ekkorra a gyerekeim már bőven megunták az egészet, a fiam kijelentette, "Csokit akarok enni!"



 Nem kellett sokat várnia, mert következett a különböző kakaótermő helyekről származó csokoládéfélék megkóstolása. A magas kakaóvaj tartalmú étcsokiktól haladtunk a tejcsokiig, illetve a fehércsokoládéig.  Hát kérem, a csokoládék megalkotása, a kakaóbabfélék keverése ugyanolyan kifinomult érzékeket kíván, mint a parfümök előállítása. Megmondom őszintén nekem nagyon kellett koncentrálnom egy-egy kakaó kóstolása során, hogy felfedezzem a szarvasgombára, gyümölcsökre, vagy épp különleges fűszerekre emlékeztető illatokat, ízeket. Olyan ez, mint a borkóstolás: valaki vagy érzi ami benne van, vagy egyszerűen csak élvezi. Én ez utóbbi csapatba tartozom! Mindezeket követte az ízesített csokoládék kavalkádja: volt ott chilis, kardamomos, málnás, citromos, narancsos, mogyorós, ánizsos, gyömbéres, stb. Ami nekem legjobban ízlett az a tonkababos, illetve a vörösboros. Mennyeiek voltak! A fiamnak érdekes módon mindenféle csoki ízlett :-), de azért neki is volt nagy kedvence, mégpedig a citromos. És ezt követte egy forró csoki. Biztosan a téli hidegben, egy gyertya, vagy a kandalló előtt üldögélve Ti is szoktatok forró csokit iszogatni. Én rendszeresen készítek, szerintem nem is rosszat, de ez, ez maga volt az álom! A fiam megkérdezte, hogy ilyet viszünk-e haza! Hoztunk is, mert persze a legvégén minden eladó, így a forró csoki por is - de már el is fogyott. És még nincs is itt a hideg tél. Tehát újra menni kell. Ha arra jártok, Ti is térjetek be, megéri! Ja, és üres gyomorral menjetek, mert mindent meg kell kóstolni.




öntőformák


A képek minden esetben a Férjem kezét és szemét dícsérik, köszönet érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése