2011. november 1., kedd

FŰSZERVAJAS LAZAC KAPRIVAL ÉS SPENÓTTAL




Úgy érzem mindig mindenről az utolsó pillanatban értesülök! Nyilván azért, mert nincs túl sok időm a neten lógni, sőt még a gyerekeim is lebetegedtek, de jobb későn, mint soha: felfedeztem, hogy a Mindignő receptversenyt hirdet. Mi más lehetne egy igazi szexi, csajos, villantós vacsora, mint a lazac? Ha már végigjártátok az összes valamire való éttermet a városban, eleget kritizáltátok az ilyen-olyan séfek főztjeit, itt az idő, hogy Te hívd meg az imádott férfit egy saját kezű vacsira. Ha figyelsz néhány sarkalatos pontra, ami a lazac sütéshez kell, és persze abban is biztos vagy, hogy a nagy Ő szereti a halat, akkor ez tuti befutó! Na de mi van, ha ugyanezt álmaid férfija készíti Neked, hogy elkápráztasson??? Vagy van egy nagyon jó fej Anyukája, aki megtanította főzni, vagy egyszerűen  Isten adta tehetség a konyhában (is)....




Hozzávalók 2 személyre:

2 szelet bőrös lazacfilé
5 dkg vaj
fél citrom leve
1 evőkanál kapribogyó



A fűszervajhoz:


5 dkg vaj
pici só
fél csokor kapor


A fűszervajjal kezdem: a puha vajat összekeverem a felaprított kaporral, sóval. Ezután én nyomózsákba töltöttem, de nyugodtan lehet belőle szíveket formázni, vagy csak kiskanállal megformázni, és zsírpapírra helyezve tálalásig a hűtőben teszem.
Fontos, hogy bőrös lazacfilét vásárolj, mert kevésbé szárad ki, mint a nyúzott. Cserébe viszont a pikkelyeket Neked kell eltávolítani. Nincs rosszabb, mint ha valaki erről megfeledkezik, és evés közben kell a pikkelyeket kibányászni. Szóval, pikkelyeket késsel eltávolítom, megmosom, szeletekre vágom. Mindkét oldalát kicsit megsózom. A vajat egy nyeles serpenyőben közepes lángon megolvasztom, majd   bőrös felével lefelé belehelyezem a halat. Ha ujjnyi vastag rétegben már kifehéredett a húsa az alsó, tűz közeli oldalán, ez kb 3-4 perc, megfordítom.  Ekkor hozzáöntöm a következő keveréket: 1 rész citromlé, 3 rész víz. Vagyis kifacsarom a fél citrom levét, és ennek a háromszoros mennyiségének megfelelő mennyiségű vizet öntök hozzá. Ez az egész kb fél deci lesz, ne gondoljatok literszámra, de épp elég ahhoz, hogy a hal átvegye a citrom aromáját. Hozzáadom még a kapribogyót és ezen az oldalon is 3-4 percig sütöm. Azon melegében tálalom. A fűszervajat ráhelyezem, és fokhagymás, párolt spenóttal kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése