2011. november 23., szerda

RICOTTÁS GORGONZOLÁS RIZOTTÓ ZSÁLYAROPOGÓSSAL

Aki ismer, tudja hogy oda vagyok a rizottókért! Lehet az sütőtökös, spenótos, csirkés vagy akármilyen nálam biztos befutó. Még egy pozitívuma van: a gyerekeim is imádják! Így nem csoda, hogy egy angol nyelvű magazin képei között azonnal megakadt a szemem a fenti rizottón. Ezúttal hűen követtem az eredeti leírást, nem variáltam rajta semmit, és az eredmény káprázatos lett! Egy kritikus pontja azért van: a gorgonzola dolce legyen, és semmiképpen nem helyettesíthető márványsajttal. Ez a kettő ugyanis egymással nem ekvivalens.


Hozzávalók:

1 csokor újhagyma fehér része
kevés olívaolaj
1 evőkanál vaj
40 dkg rizottó rizs
kb 1,5 l húsleves (lehetőleg csirke)
0,5 dl száraz fehérbor
7,5 dkg ricotta
7,5 dkg gorgonzola dolce
2 hosszabb ág zsálya
olaj a zsálya sütéséhez




A húslevest egy lábasban felteszem melegedni, és alacsony hőfokon hagyom zümmögni. A hagymát karikára vágom és az olaj-vaj keverékében megpirítom. Ne barnuljon meg, maradjon szép fehér, de puha. Erre jön a rizs. Közben folyton keverem, hagyom a rizsszemeket jól átmelegedni. Ekkor nyakon öntöm a borral. Sistereg, az a jó. Keverem. Jöhet egy merőkanál húsleves. Aztán még egy. Keverem. Nem hagyom magára, folyton pótolom a felszívódott levest, és közben figyelem a rizst. Akkor jó, ha a rizs nem fő szét, a közepe roppan. Ha kész, még egy kanál levessel leöntöm, mert amikor leveszem a tűzről, még fog beszívni folyadékot, és így marad krémes. Kicsit várok, majd ha már nem tűzforró a rizs, hozzákeverem a ricottát. ha kell megsózom. Hagyom pihenni. Közben felteszek egy kevés olajat melegedni, és amikor meleg beledobom a zsályát. Pár perc mire ropogós lesz, ekkor kiveszem és papírszalvétára helyezem. Tálalom a rizst. A tetejére morzsolom a gorgonzolát, megszórom borssal, és ráteszem a roppanós zsálya leveleket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése