2011. november 11., péntek

GESZTENYÉS ALMA CHUTNEY

A chutney-t szerintem már sokan ismerik, így nem szeretnék újabb reklámot csinálni neki. A korábbiakban itt már írtam róla egy-két dolgot. A mostani változatot a mai rózsaszínű libamellhez fogom tálalni. (A mellet csak este sütöm, így kép később lesz!) Ezt is chili nélkül készítettem, mivel nem szeretjük az erőset. Ha Ti igen, ne hagyjátok ki belőle! A gesztenyét érdemes meghámozva, megfőve venni, különben sokáig kell főzni és kavargatni a chutneyt, hogy a gesztenye megpuhuljon. Vakuum zacskóban hozzá lehet jutni több helyen. Almából pedig ha több félét használtok, annál izgalmasabb lesz a végeredmény ízvilága.



Hozzávalók kb 4 személyre:

60 dkg alma meghámozva, kicsumázva
20 dkg hámozott, főtt gesztenye
2 vastag szál újhagyma fehér része
2 evőkanál olívaolaj
1 narancs leve
1 kiskanál koriander
1 db csillagánizs
1 egész kardamom
1 rúd fahéj
2 evőkanál lágy barna cukor 
1 evőkanál rizsecet


Az olajon a karikára vágott hagymát megdinsztelem, majd hozzáadom a kockákra vágott almát. Rálocsolom a narancs levét, cukrot. Az ánizst, kardamomot, fahéjat egészben, a koriandert mozsárban összetörve adom hozzá. Kb 30-40 percig lassú tűzön főzöm. Az ecetet a legvégén adom hozzá. A cukrot ízlés szerint adaglom, ha valaki édesebben szereti, még egy kanállal tegyen bele. Ez nagyban függ attól, hogy milyen almát választottunk: édeset vagy savanykásat. Ha a gesztenye is puha már leveszem a tűzről, és kihűlve üvegbe töltöm. Hűtőben soáig eláll. Húsok mellé kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése