2011. július 25., hétfő

SÜLTPAPRIKA KRÉMLEVES FÜSTÖLT KECSKESAJTOS PIRÍTÓSSAL



Én magam nem nagyon rajongok ezért a levesért, de akik szeretik a sült paprikát bárhogyan, nekik ez is ízleni fog! Most érdemes elkészíteni, amikor a kápia paprika ára meglehetősen alacsony. Ne helyettesítsük kaliforniai paprikával, a kettő egymással nem ekvivalens. Sokféle sajtos bagettel tálalhatjuk, most én éppen füstölt, natúr kecskesajtot választottam. Most jutott eszembe, hogy valószínűleg még extrább lehetett volna, ha a paprikákat grillen sütöm meg, hiszen úgy egy füstös, grilles ízt is kapott volna. Aki vállalkozókedvű, próbálja ki így is, úgy is!

Hozzávalók:

70 dkg kápia paprika
1 szál zeller
1 evőkanál ecet (lehetőleg fehérborecet vagy almaecet)
5 dl víz
2 evőkanál tejföl


a tálaláshoz bagett és füstölt kecskesajt




A paprikákat tepsibe fektetem és 200 fokos sütőbe helyezem kb 20-30 percre. Ha egyenetlenül csak az egyik oldaluk sülne, ami sütőtől függ, félidőben megforgatom. Akkor jó, ha már az egész lakás illatozik tőle, és fekete lett a piros héja, valamint látom hogy könnyen lehúzható. Ezután kiveszem a sütőből és hagyom kissé kihűlni. Ha már langyos, a héjukat lehúzom. A magját igyekszem a héjával együtt eltávolítani, de ha nem megy, később átszűröm. Ha végeztem mindegyikkel, a vízzel együtt lábosba teszem a paprikákat és felfőzöm. Utána veszem a botmixert és pürésítem. Mivel a magokat a mixer nem aprítja, és én nem szeretem a levesemben úszkáló magokat, nem túl sűrű szitán átszűröm. Ha szükséges, kevés vízzel (néhány evőkanálnyival) meglocsolom a szűrés közben, hogy minél több hús átmenjen a készülő levesbe. Ezután felforralom, beleteszem a zöld zeller szárát ( nem angol zellert, vagy szárzellert, sima, hagyományos zellert!), ízesítem sóval, ecettel. A tejfölt egy kis tálban elkeverem 2 evőkanál meleg levessel, majd keverés közben hozzáadom a leveshez. Így sűrítem és krémesítem. Ha valakinek ez így túl sűrű lenne, adjon még hozzá kevés vizet. Közben a pirítósokat is elkészítem, és melegen tálalom.

1 megjegyzés: