Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg marhalapocka darálva
10 dkg száraz fehér kenyér héj nélkül
kb 1,5 dl tej az áztatáshoz
2 tojás
fél fej vöröshagyma
1 evőkanál só
bors
a szószhoz:
1 evőkanál liszt
2 dl húsleves
1-2 evőkanál vörös áfonya lekvár
1 dl tejszín
só
bors
a tálaláshoz apróra vágott petrezselyem
A száraz kenyérbelet beáztatom tejbe. A darált húst egy tálba teszem és összekeverem az apróra vágott hagymával, sóval, borssal, majd hozzáadom a kinyomkodott kenyeret, tojásokat és alaposan összegyúrom a masszát. A sütőt előmelegítem 190 fokra, légkeveréssel. Előveszek egy nagy méretű tepsit, általában a sütőhöz adott tepsit használom ehhez, és vékonyan megkenem olívaolajjal. A masszából vizes kézzel gombócokat formázok és a tepsibe helyezem őket. Ha mind megvan, a tetejüket is vékonyan ecsettel vagy kis sugárban megkenem olíva olajjal, így nem száradnak ki sütés közben. 15-20 percig sütöm az egyik oldalát, majd átforgatom és 10 percig a másik oldalát. Ekkorra szépen megpirulnak. Ha nem, akkor még tegyük vissza pár percre. És most jön az ügyeskedés: kiszedem a golyókat a tepsiből, és a tepsi alján maradt szafthoz, hozzáöntöm a húslevest. Ez a leves fel fogja oldani a lesült pici darabokat, egy fakanállal erre rá is segítek, és óvatosan, hiszen a tepsi még meleg, ezt a levet egy lábasba szűröm. Fontos, hogy szűrjük át, mert így sima mártásunk lesz a legvégén. Ha ez megvan, a lábast tűzre teszem, alacsony hőmérsékleten habverővel belekeverem a lisztet, és csomómentes állapotig keverem. Ha besűrösödött, leveszem a tűzről és hozzákeverem a tejszínt. Újra összeforralom, jöhet bele a vörös áfonya lekvár. Mivel én házi, saját készítésűt használtam, figyeljünk arra, hogy 1 vagy 2 evőkanállal teszünk. Ha nagyon édes, 1 is elég. Fontos, hogy vörös áfonya legyen, ne pedig fekete. Természetesen darabos és magos lehet, nem kell passzírozott. Ha mindez megvan kóstolás. Biztosan kell bele só, bors. Ha tökéletes levesszük és a gyolyókat meglocsoljuk vele, majd petrezselymet szórunk a tetejére.
mini répatorta, mert az ünnepelt azt imádja |
mini répatorta orange curd-del, recept nélkül :-) |
Kedves Emma!
VálaszTörlésVéletlenül tévedtem az oldaladra. Gyakran kutakodok receptek után a neten.
Gratulálni szeretnék a blogodhoz. Egyszerűen kiemelkedő. Minden szempontból tökéletes: maga az oldal megjelenése, a receptek, a képek. Nagyon igényes. Harmóniát sugároz. Azt hiszem ezután rendszeres olvasód leszek.
Üdvözlettel:
Anikó