Ha hétvége, akkor van idő egy kis könnyű, tél végi, otthon készített ebédre, ami nem csak finom, hanem egészséges is. Elkészítése végtelenül gyors, a húst egy éjszakára bepácoljuk, a salsát pedig szintén előre el lehet készíteni. Így vasárnap délben, már csak a nyársra fűzés marad, amit a gyerekek is végezhetnek. Előtte-utána természetesen nagy kézmosás, hiszen a nyers csirke illetve összes szárnyas hús a Campylobacter fertőzés legfőbb forrása. Ezért nem árt a végeredményt tálalás előtt ellnenőrizni: vegyük le a nyársról a legvastagabbnak tűnő csirkefalatot, és ha úgy látjuk átsült, akkor valószínűleg egy sem maradt benne nyers. A zöldségeket én azúttal párolóedényben 20-25 perc alatt készre pároltam, de meg kell, hogy mondjam azért a mangó salsa vitte a prímet! Ki ne hagyjátok mellőle, elkészítése kötelező!
Hozzávalók 2 személyre:
1 db csirkemell filé
1 cm-es friss gyömbérdarab
1/2 lime leve
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál méz
2-3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál pirított szezámmag
A mangó salsához:
1 db érett, sárga mangó
kicsi fél fej vöröshagyma, vagy 2 szál újhagyma
fél kaliforniai piros paprika
2 ág menta
1 evőkanál olívaolaj
1 lime leve
pici só
esetleg kevés chili
Összeállítjuk a pácot: A gyömbért meghámozom, lereszelem, a limeot kifacsarom, a fokhagymát összezúzom és mindezt a mézzel együtt a szójaszószhoz keverem. A húst megtisztítom, lehártyázom, megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, és kisebb falatokra, csíkokra vágom. Beleforgatom az előbbi szószba, és lefedve egy éjszakán át hagyom érlelődni. Sütéshez előveszek egy nagy serpenyőt, amelybe beleférnek a nyársak. Érdemes előtte a nyársak méretét a serpenyőhöz igazítani. A serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat melegítek, és ha már forró, beleteszem a nyársakat. Kb 4-5 percig sütöm egyik oldalát, és csak ezután fordítom meg. Újabb 4-5 perc. Akkor jó, ha szépen megpirulnak. Ellenőrzöm, hogy átsült-e. Egy tiszta serpenyőben megpirítom a szezámmagot, és tálalás előtt a nyársakra szórom.
És akkor jöjjön a salsa: A mangót, hagymát, paprikát apró, pici kockákra vágom. Nagyon fontos, hogy a mangó érett, édes, sárga legyen. Nem jó az, ami pucolás után már barnán fest! Mindent összekeverek, ráöntöm az olajat, a lime levét, sózom, esetleg chili, majd hozzávágom apróra a mentát. 1 órát hagyom állni tálalás előtt hűtőben.
Zöldségekből én most brokkolit, répát, céklát, és kukoricát választottam. De lehet még gomba, kelkáposzta, fehérrépa, zeller, stb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése