2012. február 17., péntek

SZEZÁMMAGOS CSIRKENYÁRSAK PÁROLT ZÖLDSÉGEKKEL ÉS MANGÓ SALSÁVAL

Ha hétvége, akkor van idő egy kis könnyű, tél végi, otthon készített ebédre, ami nem csak finom, hanem egészséges is. Elkészítése végtelenül gyors, a húst egy éjszakára bepácoljuk, a salsát pedig szintén előre el lehet készíteni. Így vasárnap délben, már csak a nyársra fűzés marad, amit a gyerekek is végezhetnek. Előtte-utána természetesen nagy kézmosás, hiszen a nyers csirke illetve összes szárnyas hús a Campylobacter fertőzés legfőbb forrása. Ezért nem árt a végeredményt tálalás előtt ellnenőrizni: vegyük le a nyársról a legvastagabbnak tűnő csirkefalatot, és ha úgy látjuk átsült, akkor valószínűleg egy sem maradt benne nyers. A zöldségeket én azúttal párolóedényben 20-25 perc alatt készre pároltam, de meg kell, hogy mondjam azért a mangó salsa vitte a prímet! Ki ne hagyjátok mellőle, elkészítése kötelező!


Hozzávalók 2 személyre:

1 db csirkemell filé
1 cm-es friss gyömbérdarab
1/2 lime leve
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál méz
2-3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál pirított szezámmag

A mangó salsához:

1 db érett, sárga mangó
kicsi fél fej vöröshagyma, vagy 2 szál újhagyma
fél kaliforniai piros paprika
2 ág menta
1 evőkanál olívaolaj
1 lime leve
pici só
esetleg kevés chili


Összeállítjuk a pácot: A gyömbért meghámozom, lereszelem, a limeot kifacsarom, a fokhagymát összezúzom és mindezt a mézzel együtt a szójaszószhoz keverem. A húst megtisztítom, lehártyázom, megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, és kisebb falatokra, csíkokra vágom. Beleforgatom az előbbi szószba, és lefedve egy éjszakán át hagyom érlelődni.  Sütéshez előveszek egy nagy serpenyőt, amelybe beleférnek a nyársak. Érdemes előtte a nyársak méretét a serpenyőhöz igazítani. A serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat melegítek, és ha már forró, beleteszem a nyársakat. Kb 4-5 percig sütöm egyik oldalát, és csak ezután fordítom meg. Újabb 4-5 perc. Akkor jó, ha szépen megpirulnak. Ellenőrzöm, hogy átsült-e. Egy tiszta serpenyőben megpirítom a szezámmagot, és tálalás előtt a nyársakra szórom.



És akkor jöjjön a salsa: A mangót, hagymát, paprikát apró, pici kockákra vágom. Nagyon fontos, hogy a mangó érett, édes, sárga legyen. Nem jó az, ami pucolás után már barnán fest! Mindent összekeverek, ráöntöm az olajat, a lime levét, sózom, esetleg chili, majd hozzávágom apróra  a mentát. 1 órát hagyom állni tálalás előtt hűtőben. 

Zöldségekből én most brokkolit, répát, céklát, és kukoricát választottam. De lehet még gomba, kelkáposzta, fehérrépa, zeller, stb. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése