2012. július 19., csütörtök

LEMON CURD JÉGKRÉMSZENDVICS RÓZSAVÍZZEL, RÓZSASZIROMMAL ÉS MÁLNÁVAL

Megint VKF, újabb izgalmas forduló. Ezúttal Select Food Alíz találta ki a témát, az ehető virágokat. Alíz nagyon kreatív nő, a téma hozzá illő és elgondolkodtató. Szeretem nézegetni a blogját, nagyon csavaros ételeket készít, a blogon pedig rengeteg hasznos infót megoszt különböző témákban. Megmondom őszintén ennyire tanácstalan azonban még sohasem voltam. De aztán pár hét a magyar nyárban és úgy jöttem vissza, hogy jobbnál jobb ötleteim lettek. Ez volt a sok közül az egyik, a jégkrémszendvics. Amerikai őrület, néhány éve hozzánk is begyűrűzött és sokáig nem is értettem mit szeretnek ebben az emberek. Hogyhogy nem hiányzik a pálcika, hogy lehet ezt rendesen megenni, stb. Aztán felfedeztem egy cég termékét, ami nagyon ízlett. Na akkor döntöttem el, hogy én is elkészítem a saját, adalékanyag mentes, otthoni verziómat amit lemon curddel töltöttem meg. A lemon curd-öt nem azért nem fordítom le, mert így a menő, hanem mert nincs rá megfelelő fordítás: láttam már citrom túrónak hívni, ami abszolút helytelen, mert köze sincs hozzá. Talán nagyon halványan krémnek merném nevezni, de legjobb így átvenni  a magyar nyelvbe. Aztán gondolkodtam, mi passzol a lemon curd-höz és a málnára szavaztam. Ha pedig málna, akkor jöhet hozzá rózsavíz és mi legyen az ehető virág? Persze, hogy a rózsaszirom! 

Nézzétek, ez lett belőle!



Hozzávalók kb 6 szelethez:

a szendvics piskótatésztájához:

12,5 dkg liszt
15 dkg cukor
1 púpos teáskanál sütőpor
pici só
10 dkg puha vaj
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat

a lemon curd-höz:

3 citrom leve 
2 citrom héja
15 dkg vaj
6 tojás

a további töltelékhez:

20 dkg málna
1 evőkanál rózsavíz
1/2 rózsavirág szirma


Először  a tésztát sütöm meg.  A sütőt előmelegítem 170 fokra, majd egy hagyományos méretű tepsit  (nálam 20 X 25 cm-es jénai sütőtál) sütőpapírral kibélelek. A puha vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáütöm a tojást. A lisztet a sóval, sütőporral elkeverem, és lassan apránként hozzákeverem a vajas masszához. A végén vaníliával ízesítem. Vékony, egyenletes rétegben a sütőpapírra simítom és a meleg sütőben 10-12 perc alatt halvány barnára sütöm. Hűvös helyen hagyom teljesen kihűlni.

A lemon curd-öt a következőképpen készítem, lehetőleg még előző nap, hiszen tökéletesen ki kell hűlnie a felhasználás előtt. A 2 citrom héját lereszelem, a 3 citromnak a levét kifacsarom. A cukorral a citromlevet elkeverem. Innen két megoldás van: vagy vízfürdőn főzöm a lemon curd-öt, vagy tűzhelyen. Kezdők válasszák a vízfürdőt, így egy lábast vagy keverőedényt helyezzenek egy vízzel töltött fazék tetjére, úgy hogy a felső edény alja ne érjen bele a vízbe, vagyis csak a gőz melegítse. A citromos-cukros-citromhéjas keverékhez ezután kis adagokban adom a puha vajat, majd a lazán felvert tojásokat. Folytonosan keverem, soha nem hagyom magára, különben rántotta lesz. Rutinosak ugyanezt megtehetik vízfürdő nélkül is, alacsony lángon. Akkor kész, ha sűrű, krémes finomságot kapok.  Ha kihűl, üvegekbe zárom és elteszem a hűtőbe. ( másra is felhasználható, töltelékként, pohárkrémbe, stb). Most azonban belekeverem a rózsavizet és így hagyom egy éjszakán keresztül hűlni. 

Másnap én nem tettem fagyigépbe, több okból is. Így csak vettem a tésztámat, és kettévágtam: kaptam 2 db 19 X 12 cm-es téglalapot, amivel szorosan kibéleltem egy hasonló méretű műanyag téglalap doboz alját. Fontos, hogy ugyanakkora legyen a tészta, mint a doboz, különben a krém össze-vissza folyik. Egyenletesen elsimogattam a lapot, majd rákentem a hideg  lemon curd kb felét. Rászórtam a megmosott egész málnaszemeket, és ekkor jött a rózsaszirom. (A rózsaszirmokat épp előző nap elárasztotta egy eső, így nem mostam őket le, harmatosan leszedtem, kicsit szárogattam.)  A rózsaszirmok alját, a fehéres részt lecsipkedtem és csak a színes felső darabokat használtam, a málnák közé szórtam. Ezt betekartam a maradék lemon-curd-del és betakartam a másik lap tésztámmal. Elegyengettem, hogy mindenhol kb egyforma vastagságú legyen, ha valaki szeretné, súlyt is helyezhet rá és egy éjszakára fagyasztóba tettem. 

Fogyasztás előtt 10-15 perccel érdemes kivenni a fagyasztóból, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Málnaszemekkel díszítem.

Megjegyzések: ha valaki nem szeretné a szendvicsben a fagyos málnaszemeket egészben, akkor készítsen előzőleg egy málna lekvárt. A málnát kevés cukorral felteszi főni, amíg a szemek szétesnek és beforralja, vagyis a folyadék nagy részét elpárologtatja. Ezután alaposan lehűti, és nem a lemon curd közé, hanem a lap aljára teszi, és erre jön a lemon curd.

Matematikai zseniknek valószínűleg azonnal feltűnik, hogy a 20 X 25-ös tepsi méretből hogyan lett csak 19 X 12 cm-es téglalap? A válasz nagyon egyszerű: a tésztát a sütőpapíron nem lehet tökéletesen faltól-falig kenni. Másrészt a sütőpor miatt megemelkedik ugyan a tészta, de hűléskor kicsit össze is ugrik. Így ennyi veszteséggel muszáj számolni. Fontos, hogy mindig nagyobb legyen a tepsiméret, mint a doboz kétszerese, így ugyanis könnyen megfelelő méretre lehet szabdalni.

Általában a receptjeim nem nagyon merevek, vagyis szabadon variálhatóak. Ez ezúttal is igaz, de ha valaki lemon curd helyett esetleg csokifagyival, vagy vanília fagyival szeretné elkészíteni, azt előtte fagyigépben ki kell keverni. Azok a fagyik alapállapotban ugyanis nem sűrűek, inkább folyósak, és ha hideg is de rákerülnek a piskóta lapra, azonnal eláznak. Ezzel a szendvics elveszíti eredeti célját, két ropogós réteg között egy jéghideg édesség.



3 megjegyzés:

  1. Wow, Emma, ez elbűvölő! Most azonnal szeretném megkóstolni. Nagyon jól néz ki, és micsoda fotók!
    Köszönöm a részvételt és nagyon köszönöm a kedves szavaidat is. :)

    VálaszTörlés
  2. Emma, ez nagyon ott van. Gyönyörűűűűűűűűűű!!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is jöhet egy szelettel, a lemon curd-ot nagyon szeretem, bár még csak a boltit ettem. Tetszenek nagyon a fotók!:)

    VálaszTörlés