2012. szeptember 20., csütörtök

VEGA BURGER SÜLT PAPRIKA KRÉMMEL

Nálunk a vega lét eddig nem volt kérdés. Meggyőződésem, hogy a gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen a hús formájában történő fehérjebevitel, DE amikor olyan finomságokat is van lehetőségem készíteni, mint a vega burger, akkor bizony elgondolkodom a húsmentes életen. Ráadásul látom a fiam heti iskolai étlapján is hogy itt mennyire forszírozzák a húsmentes ételeket is, pl. minden hétfő "meet-free-Monday". A vegán léten azonban még sohasem tűnődtem el, és ennek az oka is igen egyszerű: nem tudnék megválni sem a tejtől, sem a tojástól, de leginkább a tejes fagylaltoktól. 
Na de gondolom a teljes életmódváltás nem megy egyik pillanatról a másikra, így egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a nem is olyan távoli jövőben hús nélkül éljek. Főleg, ha valaki minden nap ilyen elképesztően ízgazdag, harmonikus burgert készítene nekem.... mert az elkészítés időigényes, ezen kár vitatkozni, de megéri....



Hozzávalók 4 személyre: 


100 gr "black eyed beans"  vagy tarkabab 
1 közepes méretű édesburgonya
hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 teáskanál koriander mag
kis csokor friss petrezselyem
1 teáskanál paprika
fél teáskanál őrölt római kömény
1 evőkanál zsemlemorzsa

olaj a sütéshez
4 hamburger zsömle, friss zöld salátalevél, majonéz

a sült paprika krémhez:
2 db kápia paprika
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet


A száraz babot előző éjjel vízbe áztatom. Másnap leszűröm és tiszta hideg vízben puhára főzöm. (én kuktában szoktam.) A puha babot leszűröm, és hagyom teljesen kihűlni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az édesburgonyát meghámozom, kb 2 X 2 cm-es kockákra vágom. Egy mozsárban a koriandermagokat, frissen reszelt gyömbér felét kevés sóval elmorzsolom. Egy sütőlemezre alufóliát fektetek, vékonyan megkenem olajjal, szétterítem rajta a burgonyát, rákenem a mozsárból a fűszerkeveréket és alaposan összeforgatom a krumplival. Kb 20-25 perc alatt megsütöm.
A babot és a megsült burgonyát tálba teszem, villával durván összenyomkodom. Adok hozzá kevés sót, a maradék gyömbért, paprikát, apróra vágott petrezselymet, köményt és zsemlemorzsát. 4 felé osztom, és 4 db lapos burgert formálok belőle. Hűtőben fél óráig hagyom pihenni.

Közben elkészítem a sültpaprika krémet: a sütőlemezre újabb réteg alufóliát fektetek, vékonyan megolajozom, majd ráteszem a hosszában félbevágott paprikákat. Kb 15-20 perc alatt megsütöm. Ha kész, nejlonzacskóba teszem amíg teljesen kihűl, így könnyebben lejön majd a héja. Kiveszem, mind a magokat, mind pedig a héját eltávolítom, a húsát tálba teszem. Hozzáadok kevés sót, olajat, ecetet és simára keverem, ha valaki jobban szereti a még simább állagot, turmixgépben lehet pürésíteni. Tálalásig félreteszem.

Tálalás előtt egy serpenyőben kevés olajat melegítek. Beleteszem a burgereket és oldalanként 3-4 percig sütöm, vagy amíg aranybarnák lesznek.


Tálaláshoz a zsömléket vagy ciabattákat félbevágom és megpirítom. Megkenem majonézzal, megszórom salátalevéllel, ráteszem a burgert, ráteszek kevés paprika krémet és befedem. Kész!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése