2012. november 14., szerda

BANÁN ÉS MOGYORÓVAJ MINIKUGLÓFBAN

Amerikai gyerekek minden reggel ezt a klasszikus párost kapják, európai gyomornak egy kicsit nehéz ez reggelinek. Mindenesetre nem csak kalóriában  gazdag a banán-mogyoróvaj együttes, hanem tápanyagban is.  Ezúttal minikuglófok készültek belőle, de ugyanígy kenyér (loaf) formában is süthető. A banántól még 2 nap után is finom, puha marad.






Hozzávalók:
 (16 db minikuglófhoz vagy egy kenyér formához)

4 db puha banán
12 dkg görög joghurt
8 dkg mogyoróvaj
3 evőkanál olaj
8 dkg barna cukor
14 dkg kristálycukor
2 tojás
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
17 dkg sima liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
pici só
1 teáskanál őrölt fahéj
esetleg kevés őrölt szerecsendió

a fahéjas mázhoz:

3 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1-1,5 evőkanál víz



A sütőt előmelegítem 180 fokra. A banánt villával összetöröm, hozzáadom a mogyoróvajat, joghurtot, cukrot (fehéret és barnát) és robotgépben habosra keverem. Ekkor egyesével hozzáadom a tojásokat.
Egy tálba kimérem a  kétféle lisztet, sütőport és fűszereket és alaposan elkeverem. Kanalanként hozzáadom a banános masszához, simára keverem. Apránként hozzáadom a 3 evőkanál  olajat, óvatosan összeforgatom. Előkészítem a sütőformát: ha hagyományos kenyérformában sütöm kivajazom, majd liszttel megszórom, ha minikuglóf formában akkor ecsettel vékonyan olajjal kikenem. A kuglófokat kb 12-15 percig, a kenyérformában kb 30-35 percig illetve tűpróbáig sütöm. A kuglófok teteje valószínűleg sütés közben felpúposodik, de hűlés közben valamennyire vissza is süllyed. Ha kenyérformában sütitek ez akkor is megtörténik. Ha nagyon zavaró krémmel be lehet vonni.

A fahéjas mázhoz a porcukrot a fahéjjal elkeverem, és kb egy evőkanál vízzel kenhető állagúra hígítom. Ha túl sűrű, még egy pici vizet adok hozzá, majd kanállal szépen rácsorgatom a kuglófok tetjére.
Megjegyzés: én csak a kuglófok felét vontam be mázzal, így a mázhoz leírt alapanyag mennyiség kb 8 kuglófhoz elegendő.

Az eredeti receptet Cookin Canuck oldalán, itt olvashatjátok.



6 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon finomak is, de a fotók teljesen magukkal ragadtak! Szuper jók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter! Ezek szerint megérte várni a napocskát, könyörögni neki, hogy ezen a napon legalább 10 perc erejéig süssön be a nem éppen műteremhez hasonló brit alacsony kis ablakomon :-)
      Köszönöm! De azért remélem meg is sütöd :-)

      Törlés
  2. Hogy én eddig hogy nem találtam ide?! Szuper itt Nálad :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bors és Pepper! Szeretettel köszöntelek nálam, örülök, hogy tetszik! És köszönöm, hogy játszol a magazinokért :-)
      Üdv Emma

      Törlés