2012. november 19., hétfő

FŰSZERES SÜLT ZÖLDSÉGEK ASZALT PARADICSOMOS-JOGHURTOS MÁRTOGATÓVAL

Ez az étel a "Meet free Monday" jegyében készült, az egyik utolsó, szép őszi napsütéses napon.
Először is azzal kezdem, hogy itt az iskolában minden hétfő húsmentes. Ezt igyekszem itthon is követni, ami nem nehéz, hiszen egyébként sem eszünk a hét minden napján húst.
Amikor kiderült, hogy a nagyobbik fiúnkat felveszik az iskolába az első szülői értekezleten vacsorával vártak minket! Már az oviban is helyben főzték az ebédet, az iskolában is ez a helyzet. Megfőzték a leggyakoribb 6-8 féle ételt és ezeket megkóstolhattuk, hogy el tudjuk majd dönteni, ízleni fog-e majd a gyerekünknek. Ez óriási segítség volt, hiszen magamtól sohasem főztem volna "sausage casserole"-t csak azért, hogy megkóstoljam, vagy nem pároltam volna sweede-t, így viszont volt véleményem róla, hogy milyen. Az étlapot minden héten előre megkapjuk és 4, azaz 4 féle menüből lehet kiválasztani az ebédet! Mindig van benne egy vega fogás, a többi variálódik. Figyelembe vesznek mindenféle ételallergiát is a gyerekeknél, így többnyire ezt is feltüntetik az étlapon.   Levest itt nem kapnak, de a főételt minden nap desszert követi, aminek nem igazán örülök. Gyümölcsöt minden nap esznek, és a tízóraihoz tejet vagy vizet, esetleg tejes teát  isznak. Ezzel a brit gyermekétkezetést ki is merítettük, messzire jutottam a meet-free-monday-től.... Let's go back!



Hozzávalók 2-3 személyre:

3 db közepes méretű édesburgonya
1 db kaliforniai paprika
1 db póréhagyma
1 nagy marék kisebb méretű gomba


a fűszerkeverékhez:
hüvelykujjnyi friss gyömbérdarab
1 gerezd fokhagyma
teáskanál só
fél teáskanál őrölt római kömény
fél teáskanál egész koriandermag
1 evőkanál olívaolaj
2 ág kakukkfű, a levelek a szárról leszedve

a mártogatóhoz:
kis doboz natúr görög joghurt
kb 10 dkg olajban eltett, szárított paradicsom


A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az édesburgonyát alaposan megmosom, lesikálom és nem hámozom meg, héjastól hosszanti irányban negyedekre vagy nyolcadokra vágom. A paprikát szintén hosszában felvágom, a hagyma fehér részét felkarikázom. A gombát megmosom. Egy sütőlemezt vékonyan kiolajozok, ráterítem a zöldségeket. 
A fűszerkeverékhez a gyömbért meghámozom, lereszelem. Beleteszem egy mozsárba, hozzáreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a többi hozzávalót is. A pisztillussal a mozsárban alaposan összedolgozom, majd ráteszem a zöldségekre és kézzel összeforgatom a zöldségekkel, hogy mindenhol érje. Sütőben 25-30 percig sütöm, illetve amíg az édesburgonya megpuhul. 
Közben elkészítem a mártogatót: az aszalt paradicsomot késes robotgépbe teszem, és pürésítem. Ha nagy a robotgép valószínűleg elveszik az alján, ekkor váltsunk botmixerre. Ha kész,  összekeverek  egy keveset a joghurttal és a meleg zöldségekkel tálalom.

Megjegyzés:
Fontos, hogy olajban eltett paradicsomot használjunk, különben lehetetlen pürésíteni. Vannak már egyébként készen kapható pürék is, azt is lehet használni. A 10 dkg paradicsom sok lesz valószínűleg ennyi joghurthoz, ezért az elkészült püréből én kb 1 evőkanálnyit használtam fel. A maradékból készülhet vörös pestós csirketekercs, vagy kerülhet tésztára, a lehetőségek száma végtelen.... 


2 megjegyzés:

  1. yes, yes yes és yes:) Nálam is meat free Monday van mindig...főleg mert ilyenkor férj focizik és beéri egy sima levessel is, húsmentesen:)

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet és a fotók is nagyon jók!!!

    VálaszTörlés