2012. november 7., szerda

HÁZI (BARNA) RIZSTEJ



Nem tudom ki hogy van vele, de azt hiszem manapság egyre gyakoribb, hogy a családokban valaki ételallergiás. Lisztallergia, tojásallergia, laktózérzékenység, stb-stb.... Ugye Ti is tudtok hasonlókat mondani?
Nálunk sincs ez sajnos másképp:  a kisebbik fiamról nyár végén derült ki, hogy tejfehérje allergiája van, ami sok mindenben megnehezítette azóta az életünket. Mondhatnák most erre sokan, hogy 2 év alatti gyerek miért is kap tejet? Igaz is, nem lenne szabad! Kapjon tápszert! (Na azt biztosan nem, de ez már egy baba-mama fórumra tartozna :-)))
De van egy bátyja, aki reggelente bűntudat nélkül eszi müzlivel a tejet, és nehéz a kicsinek ezt megtiltani. Szintén nehéz elvonni tőle a joghurtot, amit annyira imád. Natúr joghurtot, teszem hozzá. És még sorolhatnám mi minden az, amit nála száműztünk: palacsinta, krumplipüré, tejbegríz, besamel mártás, rakott krumpli, túróstészta, túrógombóc, stb...
Éppen ezért, amikor mindez kiderüt, kipróbáltuk az alternatív tejeket. 

Elsőként szójatej: nem rossz, sok helyen kapható, de van egy nagyon intenzív utóíze, főleg az édesítetlennek, ami kicsit sós is.  Összetétel: xantan gumi. Minek is? 
Mandulatej: finom, de csak édesített változatban kapható errefelé. Mégpedig nagyon édesben. Összetétel: gellan gumi. 
Rizstej: finom, kifejezetten ízlett, gumimentes! Az ára viszont az egekben, ezért néhány hónap alatt megelégeltem és én magam elkészítettem. Olcsóbb, finomabb, és tudom mi van benne!

Ajánlom nem csak a tejallergiásoknak, hogy próbálják ki, de a vegán étrendűeknek is, laktózérzékenyeknek. Vigyázat: csecsemők tápszerét nem helyettesíti!!!!



Hozzávalók kb 1-1,5 liter rizstejhez:

10 dkg barna rizs
2 liter víz
1 evőkanál folyékony méz
1 rúd fahéj
ízlés szerint 1 rúd vanília kikapart belseje

A barna rizs helyett válszthatunk hagyományos fehér rizst is, ez kevésbé egészséges, de úgy is nagyon finom!


Az elkészítés rendkívűl egyszerű: a rizst hideg víz alatt szűrőkanálban megmosom, majd egy nagyobb lábasban a 2 liter hideg vízzel együtt felteszem főni. Hozzáadom a mézet, a fahéjat, ha szeretném ízesíteni a vaníliát. Forrásig fedő alatt főzöm, majd forrás után alacsony lángon, félrehúzott fedővel legalább 1 órán keresztül főzöm. Ekkorra a rizs megpuhul, szinte szétesik.
Hagyom hűlni, majd turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem.
Innentől kezdve 2 út van: aki a sűrűbb, gazdaga textúrát szereti, és a turmixolással elég egynemű folyadékot kapott már így is fogyaszthatja. Így tartalmasabb tejet kap.
Vagy, ahogy én is készítettem, az elkészült turmixot szűrőkanálba helyezett gézen átszűri. Lassan lecsepeg, és a tejnél sűrűbb, gazdagabb folyadékot kapunk. Ezt tiszta üvegbe töltjük és hűtőben napokig eláll.


3 megjegyzés:

  1. Klassz így, nekem nem ízlik a bolti rizstej, mandulatejet szoktam venni az tényleg isteni finom:) Én még Abinak nem adok tehéntejet, de ez egy jó opció!Klassz fotók!;-)

    VálaszTörlés
  2. Szerencsére nálunk nincs allergia vagy intolerancia, de ez nem gátol meg abban, hogy kipróbáljam. Köszi a receptet! ;)

    VálaszTörlés
  3. Tipp:A palacsintában remekül helyettesíthető a tej szódavízzel! A krumplipürét pedig vaj nélkül önmagában (kis sóval) pürésítve is el lehet készíteni, nagyon finom, továbbá a kicsinek sem kell így lemondani róla. Kölesből pedig elvileg remek "túrót" lehet csinálni. Sok sikert!:)

    VálaszTörlés