2015. február 13., péntek

FARSANGI FÁNK

Talán nem titok így bátran elmondom, hogy fánkot én egy évben egyszer sütök, Farsangkor. Mindig Nagymamám tutibiztos receptjét használom, amit Ő rendszerint kézzel dagaszt. Hát én erre nem vagyok képes így mindent a robotgépre bízok. De még így is marad néhány alapszabály, amit érdemes szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy finom fánkot süssünk:

  1. A tésztát dagasszuk ki jól! Nehéz megmondani ez mennyi időbe telik, azt sokkal könnyebb, hogy ilyenkor a tészta selymes fényűvé, egyneművé válik. 
  2. Amikor kelesztjük, tegyük meleg helyre. Nem túl meleg helyre, mert azonnal megsül, de ne is nyissuk rá az ablakot. Ha van egy langyos radiátorunk tehetjük annak a közelébe, vagy bevihetjük a szobába, ha a konyhánk éppen hideg. 
  3. Sütéskor ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét: akkor elég meleg ha beledobunk egy fogvájót és körülötte buborékok jelennek meg és feljön a felszínre. Ne legyen túl forró sem, mert azonnal megég. Amikor betesszük az olajba fedővel süssük, majd ha megfordítjuk süssük fedő nélkül. Ne zsúfoljuk túl őket, mert nem sülnek át megfelelően. Ha eleve több adagot gyúrtunk be, mondjuk 1 kg lisztből,  akkor valószínűleg a fél adag kisülése után az olajat ki kell cserélnünk, mert a serpenyő alján maradó lisztszemcsék elkezdenek megégni. 



2015. január 14., szerda

BANÁNOS - CHIA MAGOS PALACSINTA

Ez a palacsinta nem a nagyi féle pihe-puha, leheletvékony fajta. Nem is hagyományos amerikai palacsinta, hanem finomított liszt-,  és finomított cukor mentes fajta. Sőt, még sütés közben sem viselkedik hagyományosan, mert rögötn az első sütésnél azt gondoltam, hogy ezt lehetetlen lesz megfordítani. De érdekes módon a chia mag láthatalan mágnesként összetartotta az egészet és végül ilyen lett. 
A tésztájába került 2 darab banán is nem véletlenül. Már napok óta szomorú szemmel figyeltem őket a gyümölcsöskosárban, ahogy elindultak a barnulás útján. De nem volt szívem kidobni őket, így újrahasznosultak a palacsintában. Ha legközelebb Nektek is lesz vészesen hanyatló banánotok, ki ne dobjátok! 



2014. december 31., szerda

LENCSE ZÖLDSÉGEKKEL ÉS POSÍROZOTT TOJÁSSAL


A hagyomány az hagyomány, és lencsét az évnek ennek az időszakában enni kell. Posírozott tojással isteni és megunhatatlan. Az elkészítése pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. 
Ezzel kívánok Mindenkinek eredményekben gazdag és sikeres Új Esztendőt és nagyon jó egészséget! 




2014. december 19., péntek

RÉTEGES POHÁRDESSZERT MÉZESKALÁCCSAL, VAGYIS A BRIT TRIFLE



Karácsony előtt ez az utolsó blogbejegyzésem. Szerencsére hamarosan otthon leszünk, így sokkal kevesebb időm lesz főzni. Az ünnepi vacsorát pedig idén is mint mindig, Anyukám készíti.
Angliában a karácsonyi ebéd desszertje -sok egyéb más mellett- a trifle. Ez nem más, mint egy réteges pohárdesszert, amiben van zseléréteg, habcsók összetörve, vaníla puding és tejszínhab. A tetejét pedig friss gyümölcsök díszítik.

Ezzel kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog Karácsonyt! Kívánom, hogy az ünnep békében és szeretetben teljen mindenkinek, pontosan úgy, ahogy azt szeretné!


2014. december 16., kedd

KARÁCSONYI PAVLOVA





A pavlovát édesszájú olvasóimnak nem kell bemutatni, de annyit érdemes róla mindenképpen tudni, hogy nevét Anna Pavlova balerináról kapta. Merthogy Ő és a tánca ihlette meg azt az új-zélandi szakácsot, aki először megsütötte ezt a kalóriadús, selymesen lágy és krémes fantasztikus desszertet.
A Karácsonyra való tekintettel ünnepi ruhába bújtattam és két emeletesre terveztem. A roppanós meringue-re tejszínhab került, az elmaradhatatlan vörösről a gránátalma magja gondoskodott, míg az édességet a maracuja savanyúsága ellensúlyozta.
Fogyókúrázok most lapozzanak!

2014. december 12., péntek

BÁRÁNYBORDA ZÖLDFŰSZERES BULGURRAL ÉS NARANCSOS GREMOLATÁVAL




A bárányborda igazi ünnepi lakoma, ha vagyunk olyan szerencsések és a hentesnél vagy arab boltban hozzájutunk. Vidéken egyes helyeken szinte lehetetlen beszerezni, vagy csak olyan ismerős segítségével, aki saját maga tart bárányt. A borda az egyik kedvenc részem a bárányból, másik bombabiztos választás pedig a nyak. Mindkét hús ízes, szaftos, elkészítése nagyon egyszerű, nem lehet vele melléfogni. 
Klasszikusan a bárányhúst mentával vagy rozmaringgal fűszerezzük, én ezúttal a mentát a gremolátához adtam, míg a bulgurt gránátalma magokkal szórtam meg. 
Kiváló választás lehet egy Karácsonyi vacsorán. 

2014. december 8., hétfő

KELBIMBÓ SALÁTA PIRÍTOTT KESUDIÓVAL


Nem tudom ki hogy van vele, de a kelbimbó megosztó egy zöldség: vagy nagyon szereti valaki vagy szívből utálja. Én sokáig az utóbbiak táborát erősítettem, egészen idén év elejéig. Akkor ugyanis csoda történt: már nem emlékszem pontosan, hogy hol, de vettem egy nagyobb adag kelbimbt, ami kifejezetten finom volt. Hiányzott belőle az édeskés íz, egyszerűen és tisztán csak nagyon finom zöldség íze volt. És akkor készítettem belőle ezt a pesztót, amit azóta is tervezek megismételni. Akkor megszerettem és már nem vadászom ahhoz hasonló delikát éldányokra, egyszerűen szívből örülök, amikor tél elején megpillantom a piacon az első zöld bogyókat. 
De higgyétek el ez a nyers kelbimbó saláta recept még talán a peston is túltesz. Az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw mintájára készül, csak nem a káposztát gyaluljuk leheletvékonyra hanem a kelbimbót. És nyersen fogyasztjuk. Kiváló választás egy húsmentes hétfői napon.