2011. augusztus 1., hétfő

BLUEBERRY CHEESECAKE JÉGKRÉM


Tudom-tudom, most sokan fogják a fejüket és azt kérdezik: miért nem bírja lefordítani magyarra?
Igazuk is van, de megpróbáltam, és szörnyen hangzik. Hiába a szép, fordulatokban gazdag magyar anyanyelvünk, van ami lefordíthatatlan.
A cheesecake iránti rajongásomat  már itt kifejtettem. Igaz, hogy a mostani időjárás nem kedvez a hideg édességeknek, most mégis ezt készítettem.
Az fenti jégkrém ötlete egyébként a Häagen Dazs márkát dícséri, sajnos nem saját. Az alábbi recept persze nem egészen ugyanolyan, mint a készen vásárolt társa, hiszen az állományjavítók hiányoznak belőle, de nagyon finom! A házi jégkrémkészítő egy szilikonból készült forma (nagyobb áruházak előtti kisebb standokon árulják, vagy rendelhető a neten), és a képeken is látszik a jégkrém "home-made" jellege. A mascarpone garancia arra, hogy egy nagyon zsíros, nagyon nehéz jégkrém váljon belőle, így aki ezt kevésbé szeretné, az a mascarponet cserélje le görög joghurtra. Csak hát akkor mitől is cheesecake jégkrém a cheesecake jégkrém???!!

Hozzávalók 6 db jégkrémhez:

50 dkg mascarpone
10 dkg cukor + 1 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja és leve
1 db vaníliarúd
5 dkg teljes kiőrlésű natúr keksz
kb. 12 dkg áfonya






Először az áfonyát egy kis lábasban az 1 evőkanál cukorral megmelegítem. Amikor levet ereszt, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A mascarponet a 10 dkg cukorral, citromhéjjal és lével, valamint a vanília kikapart belsejével habosra keverem. A kekszet mozsárban összetöröm és a krémhez keverem. Fontos, hogy ezután már ne álljon sokáig a krém szobahőmérsékleten, mert a keksz beszívja a nedvességet, és nem marad ropogós. Én pedig azt szeretem, ha roppan a hideg jégkrémben!. Hozzáadom a levétől kissé lecsöpögtetett áfonyát is, és úgy keverem össze, hogy márványos maradjon. Szilikon jégkrémkészítő formába kanalazom, és csak néhány órát pihentetem a mélyhűtőben. Én személy szerint nem szeretem a dermedtre fagyott fagyikat és jégkrémeket, sokkal élvezetesebb ha mínusz 20 fok helyett, csak mínusz egynéhány fokosak. Ha valaki azonban előre dolgozik, és már egy-két napja odabent tárolja a jégkrémet, tálalás előtt legalább 10 perccel vegye ki a mélyhűtőből.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki és biztosan nagyon finom is!

    Csak egy apró megjegyzésem lenne, a Häagen Dazs márka jégkrémjei pont azért olyan drágák, mert nem tartalmaznak állományjavítót, színezéket, tartósítószert és egyéb mesterséges anyagokat, hanem abszolút hagyományos módszerekkel készülnek. (Elég megnézni a dobozon az összetevők listáját.)

    VálaszTörlés
  2. Szia Málna!

    Köszi az észrevételt, ezt nem tudtam. Mindenesetre megnyugtató, hogy van olyan készen vásárolt fagyi, ami nem 100% műanyag!!!
    Üdvözlettel, Emma

    VálaszTörlés