2011. november 10., csütörtök

PARADICSOMOS BULGURRAL TÖLTÖTT PADLIZSÁN

Hiába látjuk a naptárban, hogy már november van, sőt a Márton-nap közeledik lassan, az időjárás még olyan kegyes, hogy most is ehetünk magyar padlizsánt. Én az itt látott idei utolsó, mini darabokat Anyukámtól kaptam. Gondoltam, majd krém lesz belőlük, de annyira aranyosan formásak voltak, hogy muszáj volt megtöltenem őket. Abszolút húsmentes kaja, így vega barátaim, elsősorban Nektek ajánlom meleg szívvel! 






Hozzávalók 2-3 személyre:

5 db kicsi padlizsán

10 dkg bulgur
1 kis doboz sűrített paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
10 dkg mascarpone
1 kis csokor petrezselyem
10-15 reszelt mimolette sajt vagy bármilyen egyéb félkemény típusú sajt


A padlikat hosszában kettévágom, belsejüket kikaparom, és a kis padlizsán hajókat alaposan besózom. Kb fél órát állni hagyom. A belső szivacsos részt kis kockára vágom. A bulgurt sós, forró vízben megfőzöm. Ha megpuhult, leszűröm. A sütőt előmelegítem 180-200 fokra. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem, majd ráreszelem a fokhagymát, és a végén hozzáadom a kocka padlizsánokat. Keverem, dinsztelem. Valószínűleg le fog tapadni a lábas aljához, de ne öntsetek több olajat, mert magába szívja. Ekkor leveszem a tűzről. Hozzákeverem  a paradicsompürét, a bulgurt. Só, bors. Belekeverem a mascarponet, az aprított petrezselymet, megkóstolom. Ha finom, mehet a padlizsán hajókba. Előtte azonban a hajókból kiöntöm a barna levet, amit a sótól kieresztett.  A padlizsánokat egy olajjal kikent tepsibe rendezem, egyenletesen elosztom a tölteléket, a tetejükre pedig sajtot reszelek. Kb 35-40 percig sütöm. Attól függ, mekkorák voltak a padlizsánok, mert idő kell ahhoz, hogy alaposan átsüljenek. Melegen tálalom, salátát  kínálok mellé.





2 megjegyzés:

  1. Nos, én ezzel a bulgurral sem tudok mit kezdeni.
    Kuszkuszból szoktam saláta-szerűséget készíteni, de ez nekem kissé fura. Bár az elején a kuszkusz is az volt:)
    Már ha egyáltalán az a bulgur, amire én gondolok...

    VálaszTörlés
  2. Kedves Julcsi!
    Érdekes, a kuszkusz nekem sem egy gasztro élvezet. A bulgur azonban, ha jól készíted el, nagyon ízletes lehet. Köretnek például ideáli húsok mellé. Ne csak vízben főzd puhára, hanem a puha bulgurt vajon forgasd át fokhagymával és petrezselyemmel. Ebben a receptben pedig attól nagyon finom, hogy nem száraz, mint általában szokott lenni, hanem a krémsajttól krémes és szaftos. Előnyben vagy abból a szempontból, hogy a Campona keleti csemege nevű üzletében kimérve kapható. De csak a nagyobb szeműt érdemes venni, a kicsi nem igazán nyerő. Jó kísérletezést! Üdv, Emma

    VálaszTörlés