2011. június 14., kedd

ÉDESBURGONYA FELFÚJT FÜSTÖLT LAZACCALA Pünkösdi hétvége a vendégség jegyében telt. A nővéremék érkeztek két gyerekkel, így adott volt a lehetőség, hogy élesben teszteljek rajtuk két dolgot is. Ezek közül az egyik az édesburgonya felfújtkám volt, füstölt lazaccal. Már előre tudtam, hogy ennél megosztóbb ételt nehéz elképzelni: édes, és sós, ráadásul füstöl hal íz egyvelege. Mivel a kombináció klasszikusnak mondható, így nem riadtam meg a feladattól. Édesburgi felfújt remek lett, ráhalmoztam egy-két szelet lazacot, és alig vártam, hogy a vendégek, akik egy kicsit fagyizni indultak hazatérjenek, és villájukat a tányéron lévő szépsége szúrják. Első a Férjem volt: sokáig kóstolgatta, forgatta, majd megszólalt: "Nem olyan rossz, mint ahogy látszik!" Hű, kivert a víz. Hogy lehet ez? Majd kicsit elemezte, megkóstolta külön-külön a kettőt és azt mondta, rendben van. Következő próbababa a nővérem volt: "Nos, milyen?" " Nagyon finom, szeretem a merész ízeket!" -mosolygott. Kezdtem jobban lenni. Már csak egy volt hátra, a Sógorom.Ő viszont teli gyomorral ért haza. Könyörögtem neki, legalább egy falatot egyen. Kívánságomat hősiesen teljesítette, így nála is piros pontot értem el. Már csak én voltam hátra: nekem nem volt egyértelmű a siker, de mivel a négyből ketten további esélyt szavaztak neki, így ide is felkerül a mű.

Mivel valóban karakteres ízek párosodnak a költeményben, mindenképpen csak az újra nyitottak próbálják ki. Aki eddig is marhapörköltön nevelkedett, nem hiszem hogy ezután erre váltana. Így aki mer merész lenni, az tud édeset sóssal enni!Hozzávalók 4 személy részére:

4 szelet füstölt lazac
2 db nagyobb méretű édesburgonya
1 tojás
2 evőkanál keményítő
1 cm-es friss gyömbérdarab lereszelvea formák kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa
díszítéshez kapor


Az édesburgonyát meghámozom, kevés sós vízben kockára vágva felteszem főni. Ha megpuhult leszűröm, alaposan lecsepegtetem.Még melegen villával összetöröm, és ezután teljesen kihűtöm. A sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréssel. Az összetört burgonyát elkeverem a tojással, keményítővel, sóval ízlés szerint, és a reszelt gyömbérrel. Majd a vajjal kikent, morzsával kiszórt felfújt formákba halmozom. 40 percig sütöm. Ha langyosra hűlt tányérokra szedem óvatosan, és a tetejére egy-egy szelet lazacot helyezek, kaporral díszítem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése