2011. június 20., hétfő

FEKETE KAGYLÓ FOKHAGYMÁS-FEHÉRBOROS MÁRTÁSBAN


Tudom, sokan azt gondolják a kagyló elkészítése valamilyen rettenetes nagy manőver a konyhában, és biztosan neki sem látnak. De mindenki bízzon magában, mert a világ nem csak bonyolult dolgokból áll. Íme rögtön egy kivétel! Ha már a kagyló a hűtőnkben várakozik 15 perc alatt vacsorát készíthetünk belőle.
Egy pár dologra azért illik figyelni: a kagyló mindig a lehető legfrissebb legyen! Ha nem konyhakész, pasztörizált kagylót vásárolunk (mint jelen esetben én), még a vásárlás napján főzzük meg. A nyers kagyló elfogyasztása Hepatitis A vírus fertőzést rejt magában. Tárolni nem szabad az elkészített kagylót sem.  Amelyik kagyló nyitva van indulásnál, azt dobjuk ki. Amelyik a főzés végére nem nyílik ki, azt is dobhatjuk a kukába. A kagylókat mindig folyó víz alatt kefével mossuk tisztára, a kis szőrök, amik a felületén tapadnak, lehetőleg a tisztítás végére tűnjenek el.

Mivel a Coraban június 29-ig Andalúz hetek vannak, így akciósan lehet kagylót beszerezni. Ezek pasztőrözött példányok, félig nyitottak, és kevesebbet kell tisztítani, kevesebbet is kell főzni. Próbálják ki bátran!
Elkészítésére számos változat létezik: én most egy belvárosi belga étteremben nagy kedvencemmé vált fokhagymás-fehérborosat főztem meg.


Hozzávalók:

1 kg fekete kagyló
2 dl száraz fehérbor
1 nagy csokor petrezselyem (keveset a tálaláshoz félreteszek)
2 mogyoróhagyma vagy 1 csokor újhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2,5 dl tejszín
ízlés szerint só


a tálaláshoz friss bagett vagy fehér kenyér


Először is alaposan megtisztítom a kagylókat. Ha kész, előveszek egy magas falú lábast. Beleteszem a vajat, a vajon az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Ha félig kész, mehet bele a reszelt fokhagyma. Ha mg szép fehér benne mindkét hagyma lehúzom a tűzről. Beleteszem a kagylókat, majd leöntöm a borral, tejszínnel, rászórom a durvára vágott petrezselymet. Megkeverem. Visszateszem a tűzre, lefedem, majd forrástól számított 5 percen belül leveszem. Ha nem volt konyhakész a kagyló, 6-8 percig hagyom főni.A kagylókat tányérra szedem, és kinyitom. Megkóstolom a szószt. Ha nem elég sós, megsózom, majd leöntöm vele a kagylókat. Melegen tálalom, frissen vágott petrezselyemmel megszórom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése