2011. június 6., hétfő

VÖRÖS ÁFONYÁS NYÚLPÁSTÉTOM VAJAS TÉSZTÁBAN



A múlt héten az átlagnál egy kicsit többet időztem a neten, és ami igaz, az igaz: "Aki keres, az talál"! Én ugyanis rátaláltam a Rita konyhája  weblapra.Azon belül pedig megakadt a szemem a következőn: Keressük a legjobb nyúlhúsos receptet! Nos, nem volt kérdés, hogy valamit főznöm kell nyúlból. Egész gyermek és tinédzserkoromban a nyúlhús rendszeresen szerepelt a családi étlapunkon. Nagyon szeretem a húsát, valójában mindenhogyan: sütve, főve, rántva. Egy valamit nem eszem meg belőle, a nyúllevest. Az valahogy nincs rendben. Az ötlet hamar megszületett, legyen belőle pástétom. Egy egész este néztem a pástétomos recepteket, de igazán egyiket sem ettem volna meg. Valahogy nem volt egyik sem tökéletes. Így vettem egy nagy levegőt, és megcsináltam a saját változatomat. Hogy ne legyen teljesen egyoldalú róla a vélemény (hiszen a férjem sokszor elfogult hála Istennek!), a hétvégén babanézőbe ( olyan régen találkoztunk, hogy kicsi B-t még nem is látták :-(  ) érkezett két nagyon-nagyon kedves ex-kolleganőm és barátnőm is tesztelhette a végeredményt. Nekik is ízlett! Így a sikert mindenkivel megosztom, íme  a recept.


Hozzávalók:

A pástétomhoz:

1 db egész nyúl
10 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál kacsazsír
1 nagy fej hagyma
10 dkg aszalt vörös áfonya
kb 1 dl + 0,5 dl (az áfonya áztatásához) cognac
10 dkg sózatlan vaj
5 dkg pirított fenyőmag
8 db kis fej gomba
bors
néhány ág kakukkfű

A vajas tésztához:


375 gr liszt
2 tojás sárgája
1 dl víz
125 gr hideg sózatlan  vaj
1 tojás sárgája kevés tejjel elkeverve a kenéshez
néhány szem  fenyőmag

Először a tészta elkészítésével kezdünk: a lisztet a vajjal, sóval, tojássárgájával elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a vizet. Géppel vagy kézzel sima tésztává gyúrjuk. Legalább két órát hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakát áll. Ha elővesszük, lisztezett deszkára helyezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tészta 2/3-ából téglalap alakú formát nyújtunk mégpedig akkorát, amekkora kívülről befedi a használni kívánt formánkat, jelen estben egy hagyományos őzgerincformát. A formát kívülről alufóliával beborítjuk, és erre helyezzük a tésztánkat, amit a tejjel elkevert tojássárgájával megkenünk. Ezután késsel megkarcoljuk a felületét hogy a keletkező gőz távozhasson. Ezután megszórjuk a fenyőmaggal, és a sütőbe helyezzük. 20-25 percig sütjük. Ha kivettük, még langyos állapotban a formába helyezzük, ezúttal belülről. Vagyis kibéleljük vele a formánkat.Ha nem passzol teljesen bele a végeinél, késsel megformázzuk. A maradék tésztából pedig egy olyan méretű téglalapot nyújtunk, amivel a tetejét tudjuk majd beborítani. Ezt egy tepsi hátán sütjük meg, ugyancsak 20-25 perc alatt. 

Közben a pástétomhoz is hozzálátunk: a megmosott, tiszta nyúlhúst feldaraboljuk. A vörös áfonyát vagy előző este, vagy most a cognacba áztatjuk. Egy nagyobb méretű serpenyőben a felkockázott szalonnát a kacsazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott hagymát. Megpirítjuk, majd felöntjük a cognackal. Ha elpárolgott az alkohol, jöhet bele a hús, kivéve a nyúl máját. Kevés vízzel felöntjük, kb 1 decivel, és ezt főzés közben folyamatosan pótoljuk. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfű ágakat. Így biztosan nem fog leégni. Ezután közepes lángon kb. 1,5-2 órát rotyogtatjuk. Ha már kezd puhulni a hús, hozzáadjuk a beáztatott áfonya 2/3ad részét, ezt is vele főzzük. Ha teljesen megpuhult a hús, leválik a csontról, kivesszük a húsdarabokat, és hagyjuk őket egy tálban kihűlni. Közben a serpenyőben maradt alapban 10-15 perc alatt megpirítjuk a nyúlmájat és a gombákat. Ha nincs már elég nedvesség a serpenyőben cognac-ot is pótolhatunk, illetve vizet is tehetünk bele. Ez attól függ, ha megkóstoljuk érezzük-e  cognac aromáját, vagy nem. Ha megpuhult a máj és a gomba kivesszük a pecsenyeléből és félretesszük. A kihűlt husikat kicsontozzuk, és egy keverőedénybe helyezzük. Kis részletekben a langyosra hűlt pecsenyelével (amiből előzőleg a kakukkfű ágakat eltávolítottuk) együtt botmixerrel pürésítjük. Ha megvan, hozzáadjuk a puha vajat, ( azért választottam vajat a mascarpone, joghurt, tejföl megoldás helyett, mert hangsúlyozni szerettem volna az áfonya és a cognac édességét, amit az előbbi tejtermékek szerintem elnyomtak volna) a durvára vágott fenyőmagot, a szeletekre vágott megpirított gombát, a megmaradt cognacba áztatott áfonyát. Sózzuk, alaposan összekeverjük. Ha megfelelő az ízesítés, a vajas tésztára halmozzuk kb. a felét. Erre helyezzük a kb. 4 részre vágott nyúlmájat és befedjük a megmaradt pástétommal. Erre jöhet a vajas tészta, mint "tető". Alufóliával lefedjük, és nehezéket helyezünk rá. Én egy kiló liszttel és egy kiló cukorral nyomattam le. Legalább egy éjszakát, de jobb egy napig hűtőben a nehezékkel együtt pihentetni. Tálalásnál kiborítjuk a formából, szeletekre vágjuk, és vörös áfonya lekvárral kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése