Nos, a kuglóf magáért beszél! Természetesen frissen, melegen a legjobb, de Karácsony reggel, vajjal megkenve is nagyszerű reggeli lehet belőle!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg friss élesztő (nem por!!!)
3 dl tej
8 dkg vaj
2 tojás sárgája
só
1 citrom reszelt héja
20 dkg aszalt szilva
15 dkg natúr marcipán
1 tojás sárgája
pici tej
A tejet meglangyosítom egy evőkanál cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt. Meleg helyen hagyom felfutni. A lisztet, vajat, maradék cukrot, tojások sárgáját, sót, citromhéjat robotgépbe teszem, és dagasztó kanál segítségével bedagasztom úgy, hogy közben egyenletesen adagolom hozzá a tejben felfutott élesztőt. Akkor lesz jó, ha egyneművé válik, és elválik a keverőedény falától. Bátrabbak természetesen kézzel is nekiugorhatnak! Ezután lisztezett tálba teszem, és kb fél-egy óráig meleg helyen kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra, légkeveréssel. A kuglóf formát kivajazom, lisztezem, ha szlikon formát használok, nem szükséges.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, majd téglalap formára kinyújtom. Ráreszelem a tésztára egyenletesen a marcipánt, majd megszórom a szilvával. Feltekerem a hosszabbik végétől indulva, és az így kapott rudat egy előkészített kuglóf formába körben elhelyezem. Próbáljunk meg úgy ügyeskedni, hogy a tészta széle a kuglóf forme belső részére essen, semmiképpen ne a tetejére, mert akkor sütés közben könnyen kinyílik. Teteját megkenem a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd villával megszúrom, hogy a gőz távozzon. Kb 45-50 percig, illetve tűpróbáig sütöm, ha a teteje nagyon megpirulna, alufóliát vagy sütőpapírt helyezek rá, nehogy megégjen. A formában hagyom kihűlni, majd langyosan tálra borítom, porcukorral megszórom.
Ez fantasztikusan néz ki:) Szilvalekváros és marcipános kuglófot már készítettem, de ez valami csócs lehet. Ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésKedves Trollanyu! Sok sikert az elkészítéshez, valójában nagyon egyszerű.... Majd szólj, hogy milyen lett! Üdvözlettel,Emma
VálaszTörlés