2011. november 8., kedd

ROZMARINGOS - BIRSALMÁS PITE

 A rozmaring egyelőre nem igazán terjedt el a magyar konyhában. Pedig nem csak az íze különleges, de afrodiziákumként is számon tartják. Illata megannyi emléket ébreszt fel bennem. Nem tudom mennyire tudjátok, de Észak-kelet Magyarországon, azon belül is Füzéren van egy kedves, szívet melengető szokás: ha valaki férjhez megy a faluban, az esküvő előtt-konkrétan csütörtökön este- a még egyedül álló lányok és fiúk, a házasulandók barátai közösen bokrétát kötnek. A bokréta nem más, mint egy rozmaring ág, amelyet színes selyem szalagokkal díszítenek fel, és a szombati esküvőn a násznép ruhájára tűzik. Egy-egy ilyen csütörtöki este a rozmaring ágak nagy kosárban hevertek, illatuk belengte a "kultúrt", vagyis a kultúrházat. Mert hol is lehetett volna ennyi lány és fiú, édes, illatos rozmaring felhőbe burkolózva összezsúfolva, mint egy zegzugos, fapados kis kultúrházban?
Nem véletlen tehát, hogy a rozmaring nem csak a szívemben, de a konyhámban is kitüntetett figyelmet élvez!



Hozzávalók egy   25 cm átmérőjű, kivehető aljú  pitetésztához:

az omlós tésztához:


22,5 dkg finom liszt
1 kiskanál só
14 dkg vaj
1 tojás
4 evőkanál hideg víz
9 dkg finom szemű kristály cukor


a töltelékhez:


2 evőkanál sárgabarack lekvár
1 kiskanál rum
1 citrom reszelt héja


kb. 60 dkg birsalma
1 citrom leve
4 evőkanál lágy barna cukor
2 ág rozmaring
1 tojás sárgája
pici tej








Az omlós tésztához a lisztet, sót, cukrot robotgépbe teszem, majd hozzáadom a kockázott, hideg vajat. Morzsásra keverem, majd beleütöm a tojást, és kanalanként a vizet. Nem keverem sokáig, mert akkor marad omlós, ha szinte kenyérmorzsaszerű marad. Ekkor kis cipót formázok belőle és fóliába teszem. Kb 1 órát hűtőben pihentetem. (Nálam ez 1 éjszaka is szokott lenni). A sütőt előmelegítem 180 fokra légkeveréssel. A tészta kétharmadát kerek formára nyújtom, kibélelem vele a formámat, hagyom, hogy a szélei lelógjanak, majd sütőpapírt helyezek rá. A papírra nehezéket szórok, pl babot, vagy lencsét, így nem fog az alja sütés közben felpúposodni. A nehezékkel együtt, ami kb. 300-40 gr is lehet, a sütőbe tolom, és 12 percig sütöm. Közben a lekvárt elkeverem a rummal, citromhéjjal. A birsalmákat közben meghámozom, és a citrom levével folyamatosan locsolgatom, hogy ne barnuljanak meg.  A cukrot összekeverm a nagyon finomra vágott, friss rozmaringgal. (Vigyázat, az enyém egy kicsit édes lett, így ha a kevésbé émelyítőt szeretitek, csak 2 vagy 3 evőkanál cukrot használjatok!) Amikor a torta félig megsült kiveszem, a nehezéket eltávolítom, a tortát megkenem a lekvárral. Az almákat konyhai szeletővel szép vékonyra vágom, elrendezem őket a tortán. Ha egy sor elkészült, megszórom a rozmaringos cukor felével, majd jöhet egy újabb sor, és arra a maradék cukor. A megmaradt tésztát kinyújtom, és rácsot készítek belőle a pite tetejére. Az egészet megkenem a tejjel elkevert tojás sárgájával és visszatolom a meleg sütőbe 25-30 percre. Melegen kínálom, vaníliafagyival.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése