2012. május 12., szombat

BOLDOG SZÜLINAPOT! THOMAS A GŐZMOZDONY TORTA

Bizony, ismét ünnepelünk, ezúttal pedig a 4.-et! A tavalyi epres torta után, idén még mindig Thomas a gőzmozdony nálunk a befutó (persze voltak egyéb ötletek is, mint pl. Woody sheriff, Hihetetlen család, Buzz Light Year és még sorolhatnám, na de kérem ki tudja ezeket megformázni?) Szóval a recept egyáltalán nem bonyolult, leginkább csak azért kerül be ide, mert rend a lelke mindennek és ezt is dokumentálni szeretném, másrészt pedig azért, mert esetleg hozzám hasonlóan másnak is van vagy lesz Thomas rajongó gyermeke, aki szintén azzal az ötlettel áll elő: "Anya, szeretném ha idén a szülinapi tortám olyan nagy lenne, mint X-é, Thomas legyen rajta, csokis legyen, és legyen benne valami színes krém!"

Szóval ezek után egy teljesen egyszerű, kakaós lapokból álló piskóta készült, amelybe került egy könnyű csokikrém, és egy mag nélküli, rózsavizes málnakrém. A torta bevonására pedig ezúttal Mandulasarok Noémijének keze tollából kölcsönöztem a csoki ganache receptjét, így ezúton is üzenem Noémi, a jó Isten áldjon meg Téged ezért, mert végre olyan bevonó készült, ami mind állagát, ízét és textúráját tekintve is 5 csillagos! 

Hozzávalók egy 21 cm-es tortához:

a piskótához (3 lapot sütünk, a lapokat egyesével keverjük be és sütjük):

3 X 4 tojás
3 X  4 evőkanál lágy barna cukor
3 X 3 evőkanál liszt
3 X 1 evőkanál cukrozatlan kakaó
3 X 1 kiskanál sütőpor
3 X 1 evőkanál olívaolaj
3 X 1 evőkanál portói bor

a csokikrémhez:

2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
1,5 dl hideg sűrű tejszín
10 dkg jó minőségű étcsoki

a málnakrémhez:

35 dkg fagyasztott málna
3 evőkanál cukor
25 dkg mascarpone
2 evőkanál agar-agar
1 evőkanál rózsavíz

a csokiganache-hoz:

125 gramm jó minőségű étcsoki
50 ml víz
15 gramm cukor
25 ml creme fraiche vagy tejföl
80 ml tejszín
20 gramm puha vaj


a díszítéshez:


kevés natúr marcipán massza
barna (csoki)  és fehér díszítő cukormáz 
(készen kaphatót használtam)

Először is azzal kezdem, hogy ha ismét sütném, már csak 3 tojásból készülne egy-egy piskóta lap. Miért? Mert így magas lett ugyan a torta, de a lapok viszonylag vastagak, és kevesebbet jobban elbírt volna. Ha valaki ezért csak 3 tojásból sütné, akkor a cukor szintén 3 evőkanál, a liszt 2 evőkanál és az összes többi hozzávaló aránya nem változik! (vagyis 1 ek kakaó, 1 ek olívaolaj, és 1 tk sütőpor).
Tehát először szétválasztom a tojásokat, és előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverem. A lisztet külön tálban elkeverem a kakaóval, sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verem. A habos tojássárgájához apránként keverem az olajat, a bort, majd beledolgozom a lisztes elegyet. Ezután keverem hozzá a habos tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelem a csatos tortaforma alját, az oldalát kikenem vajjal, meglisztezem és beleöntöm a masszát. Tűpróbáig, kb 12-15 percig sütöm. A fentieket háromszor megismétlem.

Nekilátok a krémnek: a fagyasztott málnát a cukorral felmelegítem, hagyom kissé sűrűsödni, majd sűrű szitán áttörörm, hogy mag ne legyen benne. A magot kidobom, a levet visszateszem a tűzre és az agar-agarral pár percig forralom. Langyosan beleforgatom a mascarponeba, bele rózsavíz, kóstolás, ha nem elég édes még mehet bele porcukor. Hűtőben hagyom kissé dermedni, ha kenhető a két lap közé kenem.

A csokikrémhez a tojások sárgáját a cukorral besűrítem gőz felett. Nem várom meg, míg rántotta lesz, előtte leveszem, és hozzáadom a megolvasztott csokit. Keményre vert tejszínnel lazítom. A második tortalapra kenem, majd befedem az utolsó lappal. Hagyom így a hűtőben pár órát pihenni, majd ezután látok neki a csoki bevonó készítéséhez. Szerintem ha hideg tortára kenjük, szebben terül a bevonó.

Először  felaprózom az étcsokoládét, majd 25 g-ot  felteszek a vízzel, cukorral és a tejföllel alacsony hőfokon főni addig, amíg krémes lesz, és bevonja a fakanál hátulját. Ekkor  félreteszem. Felfőzöm a tejszínt, majd  hozzáadok egy keveset a maradék csokoládéból és óvatosan keverem addig, míg elolvad. Ekkor adom hozzá a maradék csokoládét kis adagokban, elkeverem, majd  állni hagyom míg eléri a 60°C-ot. Ekkor hozzáadom a kockára vágott vajat, majd  hozzáöntöm a csokoládészószt és  simára keverem. Még melegen a tortára kenem. (Bonyolultnak hangzik, de nem az. És ha így készítitek soha nem lesz csomós, kenhetetlen, rossz állagú. Csak szép és tökéletes. )



5 megjegyzés:

  1. Boldog 4. születésnapot a nagy kisfiadnak! Nagyon szép torta lett. Gratulálok! Biztos finom is volt. Nincs is annál fantasztikusabb, mikor tortát rendel az édesanyjától az ünnepelt. Legalábbis engem olyan jó érzéssel tölt el.

    VálaszTörlés
  2. A Jóisten éltesse ezt a gyermeket, veletek együtt!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Julcsi, nagyon szépen köszönöm! Azt hittem már nem is jász ide, és tessék, micsoda meglepetés :-) Nagyon örülök Neked, bár én rendszeresen olvaslak Téged, így nagyon képben vagyok, mi történik Veletek! Csak hát a kommentelés, az valamiért folyton elmarad.... De a sztorijad nagyon meghatóak, és elgondolkodtatóak....Üdv, Emma

      Törlés
  3. Isten éltesse a nagyfiút!De jó Titeket így fotón is látni! Máshogy képzeltelek el (barna hajjal):) Nagyon szuper tortát készítettél! Nálunk ugyan nem Thomas a menő, hanem Peppa Pig, úgyhogy nekem majd arra kell koncentrálnom!

    VálaszTörlés
  4. Drága Barátnőm, hát ez is megtörtént, az első "igazi" fotó! :-) Isten éltesse a 4 évest ezúton is! Hiányzol, de úgyis tudod... Csóóók

    VálaszTörlés