2012. október 22., hétfő

MARHAHÚSOS TORTILLA AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTÁVAL

A marhahúsnak, ha igazán jó, nincs párja! Állítom én, aki néhanapján a vegetariánus léten is gondolkodom... Na de még nem most! Erről tudom előre, hogy nagyon hiányozna....
Szóval nem kell más ehhez a szendvics-pótló kajához, mint egy szép darab, jó minőségű érlelt marhahús, egy saját gyártmányú amerikai káposztasaláta (cole-slaw), és tortilla. 


Hozzávalók 4-6 személyre:

kb 60 dkg fehér káposzta
4 evőkanál majonéz

bors
fél teáskanál méz
fél teáskanál ecet
pici fej vöröshagyma
2 teáskanál mustár
kevés őrölt római kömény
fél sárgarépa
1 teáskanál pirított szezámmagolaj vagy extra szűz olívaolaj

2 szelet marha steak ( egyenként kb 20-25 dkg)

bors
olívaolaj
kevés vaj

6-8 db tortilla lap
zöld saláta mix





Először a salátát készítem el: a káposztát megmosom, a külső levelekt eltávolítom. Vagy konyhai gyalun, vagy kézi reszelőn lereszelem. A répát is megpucolom, majd hasonló méretűre aprítom. (Én általában a közepes csíkokat kedvelem, de ha valaki az apróbbat, úgy is lehet.) Egy kis tálban összekeverem a majonézt sóval, borssal, mézzel, ecettel, mustárral, köménnyel, olajjal, majd az apróra vágott hagymával. Megkóstolom, ha szükséges ízlés szerint még fűszerezem. 
Ráöntöm a káposztára, hozzákeverem a répát is, alaposan öszzeforgatom, és fél órára legalább hűtőben hagyom pihenni. 


A húst sütés előtt kb 20 perccel kiveszem a hűtőből, és hagyom szobahőmérsékletre melegedni. 
Sütés előtt mindkét oldalát sózom, borsozom, majd olajjal megkenem vékonyan mindkét oldalát. Egy nagy száraz serpenyőt magas lángon átforrósítok, majd közepesre leveszem. Ha már elég meleg, csak akkor teszem bele a hússzeleteket. Egyik oldalát 3-4-5 percig sütöm, majd átfordítom. Ha átfordult, a már megsült, felül lévő oldalt, megkenem kevés olvasztott vajjal, így nem szárad ki. Másik oldalát is 3-4 percig sütöm, majd kiveszem, tányérra teszem, és a felső oldalát is megkenem olvasztott vajjal. Meleg helyre félreteszem pihenni, kb 4-5 percig. 
Pihenés után kívánt méretű csíkokra szeletelem.
Közben a tortilla lapokat vagy forró száraz serpenyőben, vagy sütőben átmelegítem. Tálalásnál a lapokat megkenem 1-1 evőkanál káposztasalátával, ráhelyezek kevés zöld saláta levelet, majd a csíkokra vágott húst. Összetekerem, ha nem azonnal fogyasztom, zsineggel rögzítem. 


1 megjegyzés:

  1. Odavagyok a tortilláért, ez is őrülten guszta. Néhány éve több mint egy évig vegetáriánus voltam. Egy csomó előnye volt, de aztán csak visszatértem a húsevők táborához.

    VálaszTörlés