2011. március 9., szerda

CREME BRULEE

A Creme Brulee igazi nyalánkság! Aki egyszer megkóstolja, az a rabjává válik. Ahogy a kiskanál áttöri a kemény karamellaréteget, alatta viszont megbújik a lágy, hidegen krémes édesség, annak párja nincs! Nigella Lawson azt mondta: a creme bruele elkészítése egyszerű. Jelentem, igaza van! DE ha valaki hallgat rám, és nem Nigella leírását követi, akkor nem spórol a munkával, és kétszer is szűr! Megéri! És természetesen megéri beszerezni egy konyhai lángszóró pisztolyt is, bár tudom, hogy ez nem könnyű feladat. Nekem a férjem bukkant rá egy konyhatecnikai cégnél, és szülinapi ajándékként kaptam. Emlékszem hány éves voltam akkor....

Hozzávalók:
8 tojás sárgája
1 vaníliarúd
3 evőkanál porcukor
6 dl tejszín


A sütőt előmelegítjük 140 fokra, légkeveréssel. Felteszünk úgy kb. 2 liter vizet forrni. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral elkeverjük. Kézi habverőt vagy fakanalat használunk, itt ugyanis nem az a cél, hogy sok levegő jusson a keverékbe, így csak lazán keverjük át. Közben a tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével egy lábasban feltesszük melegedni. Vigyázat, a vaníliarúd nem helyettesíthető a az aromával!!! Nem szabad forrnia, éppen csak meleg legyen. Ezután szűrőn hozzáöntjük a tojásokhoz, és közben keverjük. Ha megvan, most ismét szűrőn egy olyan edénybe, vagy kancsóba öntjük, amelyből ezután könnyen a szuflé formákba tudjuk önteni.
A formákat egy konyharuhával bélelt tepsibe állítjuk. Miért kell konyharuha? Mert fel kell önteni őket a forrásban lévő vízzel úgy, hogy a formák alját kb. 2 cm-re ellepje.  Ettől azonban a formák mozognának, így stabilan állnak addig, amíg berakjuk az előmelegített sütőbe. 30 percig sütjük.


Kivételkor a közepe még lágy, de hagyjuk teljesen kihűlni, majd utána 3-4 órán keresztül hűtőben tároljuk. Közvetlenül tálalás előtt vesszük ki a hidegről, és tesszük rá a tetejére a kristálycukrot, amit a pisztollyal karamellizálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése