2011. március 22., kedd

SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT CUKKINI SALÁTAÁGYON AIOLIVAL

Miért sörtészta? Azért, mert gyorsabb, mint a panír és ízletesebb is. Nem csak cukkinivel, de padlizsánnal, karfiollal, patiszonnal szintén finom. Fontos, hogy a zöldségeket alaposan legalább félórával sütés előtt besózzuk.
Aki nem ismeri az aiolit, annak elmesélem mi is ez. Aki ismeri, attól elnézést kérek. Az aioli Provance-i fokhagymás majonéz. Úgy is készül, mint a majonéz, és legalább olyan finom is. Én általában édes piros paprikával szoktam készíteni, de szokták mustárral is. Csak a fantázia szab határt a változatoknak!
És higgyék el majonézt keverni, nem nagy ördöngősség, ha van egy jó masinájuk. Például egy robotgép...

A sörtészta hozzávalói:

1 tojás
5 evőkanál liszt 
kb 1 - 1,5 dl sör
só 


Az aioli hozzávalói:
2 tojás sárgája 
kb. 2-3 dl olívaolaj (nem extraszűz!)
3 gerezd fokhagyma
két csepp citromlé
1/2 teáskanál édes pirospaprika





1 kis darab saláta cukkini


olaj a sütéshez


A cukkini két végét, ami keserű lehet levágjuk. A cukkinit kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk. Fél órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a sörtésztát: az összes hozzávalót kézi habverővel összekeverjük, és sűrű, palacsinta tésztánál jóval sűrűbb masszát kell kapnunk.
Amíg eltelik a fél óra, majonézt készítünk. Tojások sárgájához én még az olaj előtt citromlevet szoktam adni. Így kevésbé csapódik ki. rögtön mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. Az olajat lassan, állandó keverés mellett adjuk hozzá. Egészen addig, amíg keménnyé nem válik. Persze tojás és olajfüggő, hogy kinek mennyit vesz fel. Ha elkészült hozzáadjuk a pirospaprikát.
Olajat hevítünk. A cukkiniket lisztben megforgatjuk. Ez azért szükséges, mert a tészta így rá fog tapadni. Liszt után bele egyesével a sörtésztába, és aztán mehetnek az olajba. Pirosra sütjük, friss zöld salátára helyezzük, ha szükséges a salátát balzsamecettel meglocsoljuk. Mártogatónak aiolit adunk mellé.



1 megjegyzés: