2011. március 29., kedd

CSOKOLÁDÉ MOUSSE NARANCSKRÉMMEL




Bevallom őszntén, még sohasem csináltam csokimousset. Hétvégén viszont a nővéremék jöttek vendégségbe, így valami igazán finomat, egyszerűt, de gyerekek által is kedvelt édességet szerettem volna készíteni. Enni már sokszor ettem sok helyen csokimousset, így tudom, hogy a végeredmény meglehetősen jó lett! A keresztlányom például azt mondta hazafelé menet a nővéremnek: "Anya, de ugye még ma Te is csinálsz ilyet?" Kell ennél nagyobb dícséret?

A hozzávalók beszerzéséhez néhány megjegyzés: a narancslikőr sajnos kihagyhatatlan. Egyszer nagy beruházás, de aki keveset használ belőle évekig is eláll. A narancsolaj sokkal kevésbé mellbevágó: egy kis üveg 1000 pár száz forint, lelőhelye Culinaris, és szintén kevés kell belőle, sokáig tart. Vigyázat! Csak étkezési célra alkalmas olajat használjunk!


Íme a recept, 6-7 adag lesz belőle:

A moussehoz:
5 tojás
2 púpozott evőkanál barnacukor
250 ml tejszín
20 dkg min. 70% kakótartalmú étcsokoládé
5 dkg vaj
1 evőkanál Cointreau vagy Grand Manier (narancslikőr)

a krémhez:
400 gramm mascarpone
1-2 evőkanál méz
1 narancs kifacsart leve
1 kiskanál narancsolaj

A tojáok sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, és gőz fölött sűrűre főzzük. Térfogata jó, ha legalább duplájára növekszik. Egy másik tálban szintén vízfürdőn megolvasztjuk a vajat és a csokoládét, így nem ég meg. Hozzákeverjük a tojássárgához. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá, majd apránként hozzáadjuk a csokis masszához. Végül a tejszínt is felverjük és ezt is laza mozdulatokkal a krémhez keverjük. A végén narancslikőrrel ízesítjük. Tálkákba vagy poharakba merjük, hűtőbe tesszük. 
A krémhez a hozzávalókat tálalás előtt összekeverjük és a csokikrémre kanalazzuk vagy habzsákból ráhalmozzuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése