2011. március 9., szerda

DIÓS KIFLI

A diós kifli a férjem családjában igazi, ősi családi recept. Férjem Édesanyja Karácsonykor szokta nagy mennyiségben készíteni. A recept eddig annyira bonyolultnak és felelősségteljesenek látszott, hogy csak 3 és fél éves házasság után próbálkoztam meg az otthoni ízt a férjem kávéja mellé varázsolni. Azt hiszem sikerült, mert az első próbálkozás után mind elfogyott. Így az elsőt egy második követte....
Ha valaki betartja a leírtakat, biztosan sikere lesz vele.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
30 dkg vaj
30 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor

a szóráshoz vaníliarúd kikapart belsejével elkevert porcukor
egy nagyobb méretű kekszes doboz

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, és a kristálycukrot. Jól összegyúrjuk. Kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. Ha kivettük még egyszer átgyúrjuk. Valamilyen műanyag deszkán, vagy műanyag vágólapon liszt nélkül dolgozunk. Ez azért fontos, mert ha lisztezzük a lapot a zsíros tészta sokat felvesz belőle, és kemény lesz. Először kicsi labdákat formázunk.  Utána a kicsi labdákból hosszú kukacot gyúrunk, "söndörgetjük" majd kb. a 3-4 centis darabokat kiflivé hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük őket. 175 fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Ha kivesszük, melegen még eltörnek, ezért állni hagyjuk. Ha megkeményedik kekszes dobozra rakjuk rétegezve. Egy réteg kifli, egy réteg porcukor, ezt addig folytatjuk, amíg a kifli elfogy. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése